• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završena 25. redovna sjednica NS RS

Izborom članove Komisije za utvrđivanje sukoba interesa večeras je završena 25. redovna sjednica Narodne skupštine RS.

 Završena 25. redovna sjednica NS RS Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je Izvještaj o radu MUP-a RS za prvih šest mjeseci ove godine u kojem se navodi da su u ovom periodu preduzete brojne aktivnosti na ispunjavanju obaveza preduzetih Zakonom o saradnji RS sa Haškim tribunalom.

Ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo rekao je da je MUP nastavio sa intenzivnim sprovođenjem aktivnosti koje su, u prvom redu, usmjerene na pronalazak, lociranje, hapšenje ili dobrovoljnu predaju preostalih haških optuženika.

"Aktivnosti u kontinuitetu obuhvataju konstantne opservacije i nadgledanja lica u vezi sa haškim optuženicima, praćenje lica koja bi se mogla dovesti u vezu sa saradničko-pomagačkim mrežama i sužavanje mogućnosti za njihovo djelovanje, razmjenu operativno-obavještajnih podataka o indiciranim članovima ovih mreža", istakao je Čađo.

On je dodao da aktivnosti podrazumijevaju i različite oblike saradnje sa druim bezbjednostima i obavještajnim institucijama, te preduzimanje konkretnih akcija, poput blokade i pretresa pojedinih stambenih i poslovnih objekata.

Usvojen budžet Regulatorne komisije za energetiku za 2009. godinu

Narodna skupština RS usvojila je večeras budžet Regulatorne komisije za energetiku RS za 2009. godinu u ukupnom iznosu od 1.980.000 KM.

Obrazlažući poslanicima ovaj budžet, predsjednik Regulatorne komisije za energetiku RS Milenko Čokorilo podsjetio je da su sredstva za rad ove komisije ne ostvaruju na teret budžeta RS, nego samofinansiranjem.

Čokorilo je rekao da Komisija planira prihode u budžetu za 2009. godinu od regulatornih naknada od licenciranih preduzeća za proizvodnju, distruibuciju i trgovinu električnom energijom i gasom, kao i prihode od jednokratnih regulatornih naknada i taksi za izdavanje dozvola za obavljanje elektroenergetske i gasne djelatnosti.

On je rekao da će na osnovu usvojenog budžeta za 2009. godinu, Regulator donijeti odluku o regulatornoj naknadi za 2009. godinu, kojom će rasporediti troškove naknade po korisnicima dozvola za obavljanje elektroenergetske i gasne djelatnosti.

Čokorilo je dodao da će težište rada Komisije u 2009. godini biti na izradi indikativnih planova za korištenje obnovljivih izvora energije, kao što su energija vjetra, hidroenergija, solarna energija, biogas, biomasa i geotermalne energije.

Poslanici u Narodnoj skupštini RS usvojili su i Elektroenergetski bilans RS za 2009. godinu, koji sadrži ključne elemente kao što su plan proizvodnje i potrošnje električne energije.

Pomoćnik ministra privrede, energetike i razvoja RS LJubo Glamočić rekao je da ukupno planirana proizvodnja električne energije u 2009. godini iznosi 5288,30 gigavat-časova, što je manje za 2,79 odsto ili 151,72 gigavat-časova u odnosu na proizvodnju planiranu u trogodišnjem planu od 2007. do 2009. godine.

Usvojene osnove energetske politike

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je Osnove energetske politike RS, kojim se utvrđuju osnovni prioriteti i smjernice razvoja sektora energetike RS, zasnovane na strateškim ciljevima, pri čemu se vodilo računa o ustavnom položaju RS u ovkiru BiH i jasnom opredjeljenju za regionalnu saradnju i pridruživanje EU.

Pomoćnik ministra privrede, energetike i razvoja RS LJubo Glamočić rekao je da da strateški ciljevi podrazumijevaju obezbjeđivanje sigurnosti snabdijevanja energijom, unapređivanje održivog razvoja u proizvodnji i korišćenju energije, obezbjeđenje postepenog uvođenja konkurencije u energetsko tržište.

"Među strateškim ciljevima je i stvaranje uslova za dostupnost i ravnomjerno korišćenje umrežene energije, odnosno električne energije i gasa, na čitavom prostoru RS. Cilj nam je i obezbjeđenje usklađenosti između dostupnosti energije građanima RS i njenog kvaltieta, s jedne strane i liberalizacije tržišta energije u cilju podsticanja ekonomskog razvoja i zapošljavanja, kroz izgradnju energetskih kapaciteta na bazi energetskih resursa, s druge strane", pojasnio je Glamočić.

Usvojena strategija bezbjednosti saobraćaja

Narodna skupština RS usvojila je večeras Strategiju bezbjednosti saobraćaja na putevima RS od 2009. 2013.godine, u čijem sprovođenju će okosnicu predstavljati Agencija za bezbjednost saobraćaja RS koja će biti odgovorna Vladi RS i finansirana iz budžeta.

RS će najveću pažnju posvetiti prevenciji saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, a cilj je i broj poginulih i teško povrijeđenih lica smanjiti za jednu trećinu, ili za 33 odsto u odnosu na broj smrtno stradalih u poslednjih 10 godina, istakla je pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Nataša Kostić.

Ona je, obrazlažući Strategiju poslanicima, istakla da će Agencija za bezbjednost saobraćaja RS biti zadužena za kreiranje politike bezbjednosti saobraćaja, izradu prijedloga zakonskih i strateških dokumenata, akcionih planova i neprekidno praćenje stanja bezbjednosti saobraćaja.

"Sprovođenjem sveobuhvatnih mjera iz ove strategije, svi građani postaće svijesni značaja bezbjednosti saobraćaja na putevima i svojim djelovanjem doprinositi stalnom unapređivanju saobraćajnog i ukupnog okruženja radi prevencije saobraćajnih nezgoda i smanjivanja njihovih posljedica", istakla je Kostićeva.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE