• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH: Uhapšen narko-bos, Karadžićev jatak?

U akciji policije u Sarajevu uhapšen vođa grupe Željko Radovanović, vođa narko-klana koji je finansirao Radovana Karadžića, piše Blic.

 BiH: Uhapšen narko-bos, Karadžićev jatak? Izvor: MONDO

Željko Radovanović (35), zvani Votka, vođa organizovane kriminalne grupe kod čijih pripadnika je srpska policija prije godinu dana našla 48,7 kilograma heroina, 4,2 kilograma kokaina, kao i 200.000 evra namijenjenih finansiranju skrivanja tada haškog bjegunca Radovana Karadžića, uhapšen je u Sarajevu, ekskluzivno saznaje "Blic".

Za Radovanovićem je, kao prvooptuženim pripadnikom jedne od najvećih narko-grupa koja se dilovanjem droge bavila u Srbiji, BiH, ali i ostalim zemljama u regionu, međunarodnu potjernicu raspisao Specijalni sud za organizovani kriminal u Beogradu.

Pred ovim sudom prije dva mjeseca počelo je suđenje devetorici uhapšenih pripadnika Radovanovićeve grupe, čiji je glavni saradnik Ljuban Ećim (44), bivši zamjenik načelnika banjalučkog Centra državne bezbjednosti Republike Srpske. Ećim se zbog finansijske podrške optuženima za ratne zločine našao na listi osoba kojima je međunarodna zajednica prije četiri godine blokirala bankovne račune, ulazak u SAD i zemlje EU.

" Za sada nije poznato da li je Radovanović u BiH uhapšen zbog krivičnog djela koje je tamo počinio ili po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Srbija. Radovanović je rodom iz Bijeljine, što znači da bi mogao da se pozove na bosansko državljanstvo i tako izbjegne izručenje u Srbiju ", kaže za list izvor blizak postupku koji se u Srbiji vodi protiv Radovanovićeve grupe.

On navodi i da bi u ovom slučaju trebalo najprije ispitati vjerodostojnost Radovanovićevog eventualnog državljanstva BiH.

"Posljednjih mjeseci desilo se nekoliko slučajeva u kojima su po potjernici Srbije u BiH uhapšene osobe, koje su ekstradiciju izbjegle zahvaljujući nezakonito stečenom bosanskom državljanstvu ", kaže izvor "Blica".

Još navodi i da bi u slučaju da Radovanović ne bude izručen Srbiji, sa kolegama iz BiH pravosuđe moglo da se dogovori o ustupanju predmeta, što bi značilo da bi se optuženom vođi narko-klana sudilo u Sarajevu.

Prema navodima optužnice, Specijalno tužilaštvo Radovanovića tereti da je organizovao međunarodnu kriminalnu grupu koja se od jula 2007. godine do decembra 2007. godine bavila nabavkom i prodajom heroina i kokaina u Srbiji, BiH i drugim zemljama. Osim droge i novca, policija je tada u stanu uhapšenih pronašla i falsifikovane isprave, eksploziv i oružje, među kojima i pozlaćeni pištolj CZ sa posvetom: "Ljubanu od komandanta Arkana", koji je uhapšeni Ećim dobio od kuma Željka Ražnatovića.

Ećim je kao nekadašnji komandant "crvenih beretki" u BiH bio i blizak prijatelj sa Miloradom Ulemekom Legijom.

Pored momaka sa bojnog polja, Ećim je u ratu postao blizak i sa Radovanom Karadžićem, tadašnjim predsjednikom RS. U to vrijeme Karadžić je formirao tajnu policijsku jedinicu "Tajfun", čiji je jedan od najistaknutijih članova bio upravo Ećim.

"Tajfun" je opstao nekoliko mjeseci, a rasformiran je Karadžićevom naredbom da je to "zločinačka organizacija koja je maltretirala građane Banjaluke i imala niz tajnih špijunskih aktivnosti".

Poslije odlaska Karadžića s vlasti, sredinom devedesetih godina, Ećim je ostao na čelu Šeste uprave vojne sigurnosti.

Strane obavještajne službe sumnjičile su ga da je iz banjalučkog hotela "Bosna", koji se nalazi preko puta institucija vlasti RS, organizovao prisluškivanje tadašnje predsjednice Biljane Plavšić. Ubrzo je otišao iz službe, ali je posao u kriminalnim vodama nastavio sa ratnim drugovima.

Sa Ećimom, koji se tereti da je ostalim članovima narko-grupe davao uputstva o načinu prodaje droge, i primao i čuvao novac od prodaje heroina i kokaina, u decembru prošle godine tako je uhapšen i Predrag Njegovan (42) iz Nove Gradiške, koji je u dokumentaciji zapadnih obavještajnih službi zaveden kao Karadžićev čovjek. U akciji MUP Srbije prije godinu dana uhapšeni su i Aleksandar Stevanović (41), zvani Sale Pauk, iz Loznice, Velimir Bila (37), zvani Bile, iz Petrinje u Hrvatskoj, Igor Ranković (32) iz Bijeljine, Veljko Banović (35) iz Beograda, Veselin Pejović (45), zvani Prika, iz Nikšića, i Istok Lazarević (34) iz Niša.

Prema nezvaničnim podacima policije do kojih je došao isti list, uhapšeni Željko Radovanović u Srbiji je imao dobre kontakte sa vođom kruševačkog klana Zoranom Jotićem Jotkom i njegovim bliskim saradnikom Goranom Petrović Petom, koji su sa ostalim pripadnicima kriminalne grupe u Specijalnom sudu osuđeni na višegodišnju robiju zbog reketiranja.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE