• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijevremeni izbori ako se ne formira lokalna vlast!?

Iako su opštine u RS obavezne da do četvrtka formiraju lokalnu vlast, skoro trećina to još nije uradila ili čeka posljednji čas.

 Prijevremeni izbori ako se ne formira lokalna vlast!? Izvor: MONDO

Tako je i u Foči, gdje je tek u srijedu potpisan sporazum o zajedničkom djelovanju odbornika između koalicije Socijalistička partija - Pokret za Foču - Penzionerska stranka RS i SDS i PDP, dok će konstitutivna sjednica biti održana u četvrtak.
Ista situacija je i u Prijedoru i Palama.

Od 31 odbornika u SO Foča, Koalicija SP - Penzionerska stranka - Pokret za Foču na oktobarskim izborima osvojila je sedam mandata, SDS pet, a PDP četiri. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predstavnici Koalicije SDA - SZBiH i SRS "Dr Vojislav Šešelj", koji su se opredjelili da budu dio skupštinske većine.
U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS kažu da ne znaju koliko opština u Srpskoj još nije formiralo vlast, jer, kako kažu, podaci pristižu svakog dana. Jedna od opština koja još nema novo rukovodstvo je i Istočni Stari Grad. Novu vlast još nema ni Teslić, u kome SNSD, koji ima načelnika i najviše odbornika, traži partnera za apsolutnu većinu.
Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović kaže za "EuroBlic" da, prema Izbornom zakonu, rok za formiranje vlasti u opštinama RS ističe u četvrtak, odnosno 30 dana nakon objavljivanja konačnih rezultata.
"Sve opštine od nas su dobile potvrde i u roku od 30 dana dužni su da sazovu konstitutivnu sjednicu i da izaberu predsjednika skupštine, zamjenika i ostale funkcionere", kaže Arnautović.

Međutim, u slučaju da se ovo ne desi, CIK nema zakonsko uporište da stranke "natjera" da formiraju vlast. Jedina situacija kada bi CIK mogao reagovati, kaže Arnautović, jeste kada bi se, zbog neformiranja vlasti, desila blokada rada opštinskih organa.
"Jedna od posljedica neformiranja vlasti može biti, na primjer, neusvajanje budžeta opštine. U tom slučaju CIK ima pravo da reaguje i da raspiše prijevremene izbore", kaže Arnautović i dodaje da ovo ne važi za načelnike opština, jer su oni direktno izabrani.

Prema riječima predsjednika Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suada Arnautovića, vlast u Gradu Istočnom Sarajevu trebalo bi da bude formirana najkasnije 45 dana nakon konačnih rezultata.

Arautović, objašnjava da se vlast u gradovima koji čine nekoliko opština formira najkasnije 15 dana nakon što svaka od tih opština dobije.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE