• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je kriv za loše stanje u diplomatiji BiH?

BiH već duže nema ambasadore u Beogradu, Teheranu, Pekingu i Strazburu, zašto!?...

 Ko je kriv za loše stanje u diplomatiji BiH? Izvor: MONDO

Ako je suditi prema procesu imenovanja i slanja ambasadora BiH na najvažnije destinacije u svijetu, onda diplomatiji ove zemlje, koju vodi najviši državni vrh, prijeti potpuno rasulo, piše sarajevski "Dnevni avaz".

Brojna ambasadorska mjesta u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH širom svijeta su ili potpuno upražnjena, ili već razriješeni ambasadori čekaju povratak, ili novoimenovani šefovi diplomatskih misija još nisu otišli na odredište.

BiH, kako saznaje list već duže uopšte nema ambasadore u Beogradu, Teheranu, Pekingu i u Misiji pri Savjetu Evrope u Strazburu. Novi ambasadori u Vašingtonu, Londonu, Bernu i u Misiji pri Evropskoj uniji u Briselu još nisu stigli na odredišta.

Predsjedništvo BiH, koje vodi vanjsku politiku, snosi odgovornost za imenovanje ambasadora, dok Ministarstvo vanjskih poslova provodi te odluke.

Šef diplomatije Sven Alkalaj, kaže da je svaki slučaj specifičan te da su razlog ovakvoj situaciji promjene i preraspodjele u toj mreži, o kojima odlučuje Predsjedništvo.

"Ministarstvo je davno završilo kompletnu proceduru za slanje ambasadora Jakoba Fincija u Švicarsku i Osmana Topčagića u Brisel, ali oni ne mogu otići dok ne budu razriješeni dužnosti direktora u BiH, o čemu Savjet ministara BiH još nije donio odluku", kaže Alkalaj.

Kada je riječ o mjestu ambasadora BiH u Beogradu, koje već više od godinu nije popunjeno, Alkalaj "lopticu prebacije" na bošnjačkog člana predsjedništva BiH Harisa Silajdžića. Boriša Arnaut, kojeg je Silajdžić kandiddovao u Beograd, od oktobra prošle godine nije dobio agreman.

"Ne mogu reći hoće li biti povučen, ni šta će se desiti. O tome odlučuje Predsjedništvo. Tu imamo dobrog otpravnika poslova, ja nemam nijedno novo ime, ali ni nalog da se on povuče", kaže Alkalaj.

Prema dogovoru članova Predsjedništva, Silajdžić još nije dao kandidate ni za mjesto ambasadora u Kini i Teheranu, koja pripadaju Bošnjacima. Hrvatski član Željko Komšić treba predložiti kandidata iz reda hrvatskog naroda za ambasadora pri Vijeću Evrope u Strazburu, koji će zamijeniti razriješenog Borislava Marića.

"Još nije imenovan novi čovjek. Iz Pekinga se vratio ambasador, a novi nije imenovan. Ima više imena u igri s kojima Silajdžić razgovara. Kada je u pitanju Vašington, naša ambasdorica Bisera Turković još je tamo, jer novoimenovani ambasador Mitar Kujundžić još nije dobio agreman. Tu će imati utjecaja i ova smjena američke administracije", kaže Alkalaj.

Za ambasadoricu BiH u Londonu ranije je imenovana Jadranka Negodić. Alkalaj kaže da je ona već dobila nalog.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE