• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plavšićeva ostaje u pritvoru, osude iz RS

Švedska je saopštila da je odbila drugi zahtjev haške osuđenice i bivše predsjednice Republike Srpske Biljane Plavšić da bude puštena na slobodu...

 Plavšićeva ostaje u pritvoru, osude iz RS Izvor: MONDO

Švedska vlada nije obrazložila odbijanje 78-godišnje osuđenice da bude prevremeno puštena iz švedskog zatvora u kome služi 11-godišnju kaznu za ratne zločine.

Plavšićka, koja bi trebalo da izađe iz zatvora 2013. godine, bila je vodeća figura u vladi bosanskih Srba tokom rata od 1992. do 1995. godine, a osuđena je za planiranje "etničkog čišćenja" nesrpskog stanovništva koje je živjelo u oblastima pretežno naseljenim Srbima.

Ona je u junu ove godine tražila da bude oslobođena iz zatvora zbog poodmaklih godina i lošeg zdravlja.
Švedska je, takođe, u aprilu 2004. odbila njen prvi zahtjev za oslobađanje iz zatvora.

Biljana Plavšić je jedina žena osuđena u Haškom tribunalu, zbog zločina protiv čovječnosti. Na izdržavanju kazne u ženskom zatvoru Hinsenberg u švedskom gradu Orebro nalazi se od juna 2003. godine.

Mihajlović: Politika pobijedila humanost

Predsjednik Odbora za puštanje na slobodu Biljane Plavšić Svetozar Mihajlović izjavio je Srni da žali što Vlada Švedske nije razumjela zahtjev za njeno prijevremeno oslobađanje iz isključivo humanih razloga i ocijenio da je i ovaj put politika stavljena ispred humanosti.

"I ovog puta politika je bila ispred humanosti i bila je dominantna kod donošenja odluke Vlade Švedske.Po prijemu obrazloženja odluke o odbijanju zahtjeva za pomilovanje sagledaćemo pravne pouke i predložićemo dalje korake", rekao je Mihajlović.

On je najavio da će početkom naredne godine posjetiti Plavšićevu u švedskom zatvoru i podsjetio da bi prema dosadašnjoj praksi Haškog tribunala ona trebala biti oslobođena nakon izdržane dvije trećine 11-godišnje kazne, što ističe oktobra 2009. godine.

"Ovo je udarac za Plavšićevu, za porodicu, za njene prijatelje.Ipak smo se nadali da će ovoga puta humanost biti ispred politike", zaključio je Mihajlović.

Plavšićkin brat Zdravko Plavšić, koji živi u Beogradu, nije komentarisao ponovno odbijanje zahtjeva za pomilovanje, samo je rekao da mu je zbog toga izuzetno teško.

Radojičić: Nepravedna odluka švedske vlade


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić ocijenio je nepravednom današnju odluku švedske Vlade, kojom je odbijen zahtjev za pomilovanje bivše predsjednice RS Biljane Plavšić, koja u toj zemlji izdržava zatvorsku kaznu koju joj je izrekao Haški tribunal.

"Vjerovatno da je ovakva odluka Švedske Vlade rezultat političkog odlučivanja, ali smatram da je, prema svim drugim parametrima, to trebala da bude oslobađajuća odluka", rekao je Radojičić danas novinarima u Banjaluci.

Radojićić je rekao da je Plavšićeva trebala svakako da bude oslobođena, ako se uzmu u obzir njene godine starosti, odslužena kazna i činjenica da je ona postigla nagodbu o priznanju krivice pred Haškim tribunalom.

"Mislim da je ovakva odluka Švedske Vlade rezultat nesumnjivo političkog pritiska prije svega onog iz Sarajeva, jer su u posljednjih mjesec dana bila negativna reagovanja na zahtjev za pomilovanjem Plavšićeve i eventualne odluke o njenom oslobađanju", smatra Radojičić.

Dodik: Odluka neshvatljiva

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je da je odluka švedske Vlade, kojom je odbijen zahtjev za pomilovanje bivše predsjednice RS Biljane Plavšić "neshvatljiva u atmosferi u kojoj zločini nad Srbima prolaze gotovo nekažnjeni".

Dodik smatra da je ova odluka deprimirajuća i da je donesena pod uticajem bošnjačkog lobija.

"Svakako da je politika snažno umiješana u sve ovo i Vlada Švedske, koja je odlučivala o tome, apsolutno se nije pokazala kao realna. Jasno je da su ovdje mnogo učinili bošnjački lobiji i uspjeli su da zastraše institucije koje su odlučivale o puštanju", ocijenio je Dodik.

Dodik je za "Glas Srpske" od četvrtka ocijenio da je deprimirajuće što švedska vlada nije poštovala Statut kojim se dozvoljava da nakon određenog vremena na slobodu budu pušteni oni zatvorenici koji su se dobro ponašali.

"To je neshvatljivo u atmosferi u kojoj zločini nad Srbima prolaze gotovo nekažnjeni, u kojoj je Naser Orić oslobođen, u kojoj se oslobađaju generali koji su izdavali naredbe za ubijanje", rekao je Dodik.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE