• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

General Kastanjoto novi komadant Eufora

General-major Antonio Kastanjoto preuzeo je komandu nad snagama Eufora u BiH od španskog general-majora Ignasija Martina Viljalaina.

 General Kastanjoto novi komadant Eufora Izvor: MONDO

Italijanski general-major Antonio Kastanjoto preuzeo je u četvrtak u bazi Butmir kod Sarajeva komandu nad snagama Eufora u BiH od španskog general-majora Ignasija Martina Viljalaina.

Predsjedavajući Vojnog komiteta EU general Anri Bentažer istakao je da je 2008. godina bila uspješna za Eufor koji je nastavio da doprinosi održavanju bezbjednog i stabilnog okruženja u BiH, napominjući da je niz inspekcijskih i nadzornih odgovornosti preneseno na lokalne vlasti.

"Operacija Altea je ove godine ostvarila ključni napredak ka ispunjavanju mandata, naročito kada je riječ o izvršavanju vojnih i stabilizacionih zadataka koji proističu iz Dejtonskog sporazuma. Zbog ovog napretka, pripremne aktivnosti u vezi mogućeg daljeg razvoja operacije biće nastavljene", rekao je Bentažer, koji se obratio u ime visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijera Solane.

On je napomenuo da nikakva odluka u smislu mogućeg daljeg razvoja operacije Altea nije donesena i da će isključivo zavisiti od razvoja političke situacije.

Prema Bentažerovim riječima, napredak na političkom planu u BiH nije u 2008. godini toliko pozitivan koliko se očekivalo, jer je u ključnim reformama zabilježen samo ograničen napredak i previše političke retorike.

On je ponovio da je EU pozvala na brzu primjenu sporazuma iz Odžaka, kao i na ujedinjavanje svih političkih snaga u BiH oko ovog projekta.

Operativni komandant operacije Altea general Džon Mekol istakao je da Eufor uživa povjerenje i podršku, ne samo građana BiH, već i šire međunarodne zajednice, te da general Kastanjoto nasljeđuje uspješne snage koje bi pod njegovim vođstvom trebalo da daju puni doprinos unutar angažmana EU u BiH.

General Viljalain je rekao da je ove godine konsolidovan operativni koncept osmišljen nakon transformacije Eufora i da je očuvano mirno i stabilno okruženje, uz napomenu da je potpuno uspješno proveden proces prenosa odgovornosti iz vojnog domena na Oružane snage BiH.

"Agencije za provođenje zakona BiH sa uspjehom su održale bezbjedno i stabilno okruženje i nijednom nije bila potrebna intervencija Eufora tokom mog mandata. To je jasan pokazatelj zrelosti i napretka institucija BiH i upućujem im pohvale za izvanredan rad", dodao je Viljalain.

Kastanjoto je odao poštovanje porodicama 15 vojnika koji su ove godine dali živote u misiji Altea, ali i svim drugim koji su poginuli u BiH vršeći dužnost usmjerenu da ljudima u regionu omoguće život u miru.

On je napomenuo da se BiH mnogo promijenila od vremena kada je prvi put bio u Sarajevu 1995. godine i nakon nekoliko godina u okviru Stabilizacionih snaga kada se radilo na stvaranju uslova za oporavak i rekonstrukciju.

"Danas sam ovdje da bih postao peti komandant Eufora, svjestan da ću raditi u zemlji koja je bitno drugačija. U zemlji koja je bila sposobna da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i voljna da krene prema evroatlantskom partnerstvu", rekao je Kastanjoto.

Tokom ceremonije general Bentažar uručio je Viljalainu medalju za doprinos uspjehu Misije Eufora u BiH, kojom ga je odlikovao visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU Havijer Solana.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE