• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić nezakonito poklonio konja Gadafiju

Haris Silajdžić poklonio prošle sedmice konja lipicanera predsjedniku Libije, iako taj poklon nije prijavljen nadležnoj komisiji.

 Silajdžić nezakonito poklonio konja Gadafiju Izvor: MONDO


Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić poslao je prošle sedmice na poklon konja lipicanera lideru Libijske Arapske Džemahirije Moameru el Gadafiju, iako o tome ne postoji odluka niti je taj poklon prijavljen nadležnoj komisiji.

Silajdžić se, navodno, na ovaj način pokušao dodvoriti Gadafiju i izgladiti spor oko nevraćenog kredita Libiji, pošto je Silajdžić 1991. godine u ime BiH od Libije uzeo kredit od 12,5 miliona američkih dolara koji nikada nije vraćen, piše "Glas Srpske" u broju od četvrtka.

Komisiji za javne nabavke Predsjedništva BiH nije prijavljen nikakav konj lipicaner, što znači da takav poklon niko od članova Predsjedništva nije mogao da kupi i pokloni u ime tog tijela, rekao je član Komisije i savjetnik za ustavno-pravna pitanja člana Predsjedništva BiH iz RS Boris Buha.

Savjetnik za informisanje u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Đorđe Latinović rekao je da ne postoji odluka Predsjedništva o kupovini lipicanera za poklon predsjedniku Libije.

U kompaniji "Širbegović", u čijem je vlasništvu lipicaner bio do poklanjanja, navode da je "firma `Širbegović` u stvari Gadafiju poklonila konja".

"Silajdžić, kao ugledna ličnost koja ima odlične poslovne kontakte s Libijom, tu je trebalo da bude samo posrednik", rekla je portparol te kompanije Azra Mustajbašić.

Konj, kao i svaki drugi poklon ili donacija, morao je da bude knjižen u Predsjedništvu.

Konj lipicaner, kojeg je Silajdžić poslao libijskom lideru, izuzetne je vrijednosti, jer je prvak u maratonu na 40 kilometara. U Beču je završio svjetski poznatu školu jahanja. Konj je do sada bio u vlasništvu poznatog privrednika Faruka Širbegovića iz Gračanice, navedeno je na sajtu Predsjedništva BiH.

Iz Silajdžićevog kabineta je saopšteno da je konj znak zahvalnosti za dugogodišnju podršku BiH i njenim građanima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE