• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić nezakonito poklonio konja Gadafiju?

Iz Silajdžićevog kabineta saopšteno je da je ovo znak zahvalnosti za dugogodišnju podršku BiH i njenim građanima.

 Silajdžić nezakonito poklonio konja Gadafiju? Izvor: MONDO

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić poslao je prošle sedmice na poklon konja lipicanera lideru Libijske Arapske Džemahirije Moameru el Gadafiju, iako o tome ne postoji odluka niti je taj poklon prijavljen nadležnoj komisiji.

Silajdžić se, navodno, na ovaj način pokušao dodvoriti Gadafiju i izgladiti spor oko nevraćenog kredita Libiji, pošto je Silajdžić 1991. godine u ime BiH od Libije uzeo kredit od 12,5 miliona američkih dolara koji nikada nije vraćen, piše "Glas Srpske".

Komisiji za javne nabavke Predsjedništva BiH nije prijavljen nikakav konj lipicaner, što znači da takav poklon niko od članova Predsjedništva nije mogao da kupi i pokloni u ime tog tijela, rekao je član Komisije i savjetnik za ustavno-pravna pitanja člana Predsjedništva BiH iz RS Boris Buha.

Đorđe Latinović, savjetnik za informisanje u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, rekao je da ne postoji odluka Predsjedništva o kupovini lipicanera za poklon predsjedniku Libije.

U kompaniji "Širbegović", u čijem je vlasništvu lipicaner bio do poklanjanja, navode da je, u stvari, "firma Širbegović Gadafiju poklonila konja".

"Silajdžić, kao ugledna ličnost koja ima odlične poslovne kontakte s Libijom, tu je trebalo da bude samo posrednik", rekla je portparol te kompanije Azra Mustajbašić.

Konj, kao i svaki drugi poklon ili donacija, morao je da bude knjižen u Predsjedništvu.

Konj lipicaner, kojeg je Silajdžić poslao libijskom lideru, izuzetne je vrijednosti, jer je prvak u maratonu na 40 kilometara. U Beču je završio svjetski poznatu školu jahanja. Konj je do sada bio u vlasništvu poznatog privrednika Faruka Širbegovića iz Gračanice, navedeno je na sajtu Predsjedništva BiH.

Iz Silajdžićevog kabineta saopšteno je da je ovo znak zahvalnosti za dugogodišnju podršku BiH i njenim građanima. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE