• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak u UN podnosi izvještaj o BiH

Visoki predstavnik UN za BiH Miroslav Lajčak danas podnosi izvještaj Savjetu bezbjednosti UN.

 Lajčak u UN podnosi izvještaj o BiH Izvor: MONDO


U izvještaju visokog predstavnika UN za Bosnu i Hercegovinu Miroslava Lajčaka, koji će danas podnijeti Savjetu bezbjednosti, ocijenjeno je da je bezbjednosna situacija i dalje stabilna, ali da "nacionalistički i etnički program još ima prednost u odnosu na program koji bi u stvari trebalo da bude bitan, a tiče se evroatlantskih integracija".

Kako prenosi "Fajnenšel tajms", budućnost ove zemlje od četiri miliona stanovnika dovedena je u pitanje zbog velikih razlika medju njenim trima etničkim zajednicama, koje "još žive prema odredbama strogog, neefikasnog Dejtonskog sporazuma", piše ovaj list u članku pod naslovom "Nesloga spriječava napredak".

To je sistem "koji je praktično sačinjen da obezbjedi kolaps", te domaći političari "provociraju jedni druge na etničkoj osnovi, a izbjegavaju kompromise", ocjenjuje se u "Fajnenšel tajmsu".

Medjutim, u istom članku se ističe i to da su poslije izbora održanih u BiH 5. oktobra pregovori u pogledu reformi olakšani, te da su se vodeći lideri tri etničke zajednice od tada ipak složili da saradjuju u pogledu zahtjeva EU koja bi trebalo da već sredinom sljedeće godine preuzme ulogu medjunarodnog predstavnika u ovoj zemlji.

Lajčak je ovonedjeljnu posjetu Americi iskoristio da opomene američku administraciju da ne zanemari Bosnu, piše "Fajnenšel tajms".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE