• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sadović progovorio o selefijama u BiH

Ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović siguran je da u BiH postoje određene ekstremističke grupe, među kojima su i pripadnici selefijskog pokreta.

 Sadović progovorio o selefijama u BiH Izvor: MONDO

Sadović ističe da se  "u njihovim glavama možda motaju neke ideje da bi terorističkim aktom riješili neki problem u zemlji ili međunarodni problem''.

''Imate raznih grupa koji nasiljem žele da riješe neke probleme. To je vrlo šaroliko društvo i ne možete fokusirati stvari na jednu ili drugu grupu. Obavještajne agencije procjenjuju kolike su prijetnje od njih i u skladu s tim vrše nadzor nad tim grupacijama'', rekao je Sadović u Mostaru.

On je dodao da nadležnost za borbu protiv terorizma imaju i entitetski MUP-ovi i BiH, kao i obavještajna služba, a da među svim tim agencijama mora biti dovoljan nivo koordinacije i saradnje da bi se dobila prava slika.

''Uvijek sam zahtijevao od svih policijskih agencija i obavještajne službe, da te grupe drže pod nadzorom, da ih prate i da spriječe eventualno izvršenje terorističkog akta. Međutim, generalizovati i optuživati sve pripadnike koji se razlikuju po izgledu ili po načinu izražavanja svoje vjere za terorizam unaprijed i bez čvrstih dokaza vrlo je rizičan posao", rekao je Sadović.

On smatra da se borba protiv terorizma mora voditi uz puno poštivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Sadović je, komentarišući optužbe ministra MUP-a RS-a Stanislava Čađe da on kao ministar bezbjednosti BiH prikriva terorizam, rekao da ga Čađo nikad nije optužio da prikriva terorizam, već da mu ne posvećuje dovoljno pažnje.

''Takva izjava nije tačna ni osnovana. Riječ je o tome da je došlo do određenih nesuglasica u izvještavanju", rekao je Sadović.

On je rekao da je imao obavezu da Savjetu ministara i parlamentu BiH preda izvještaj o bezbjednosnoj situaciji sa posebnim osvrtom na terorizam.

"Nažalost, ulazni izvještaji iz Federalne uprave policije i MUP-a RS nisu na adekvatan način tretirali terorizam i ja sam napravio izvještaj na osnovu izvještaja obavještajne službe, Sipe i drugih agencija. Poslije toga su se direktori nekih agencija pojavili sa informacijama koje mi nismo imali. Tu je došlo do nesporazuma i nadam se da ih ubuduće neće biti'', obrazložio je Sadović.

On tvrdi da je bezbjednosna situacija u BiH trenutno zadovoljavajuća iako je posljednjih mjeseci bila narušena, zbog terorističkog napada u Vitezu, te zbog ubistva suvlasnika hrvatskog nedjeljnika "Nacional" Ive Pukanića, jer je optuženi za to ubistvo navodno u Republici Srpskoj.

''Generalno gledano, mislim da su policijske agencije u BiH sposobne da drže bezbjednosnu situaciju u BiH pod kontrolom i da se suoče sa svim izazovima'', rekao je danas Sadović. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE