• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuran otjerao Deda Mraza

Sociolozi kritikuju odluku sarajevskih vlasti da protjera Deda Mraza iz gradskih vrtića i tvrde da je u toku stvaranje džamahirije u BiH.

 Kuran otjerao Deda Mraza  Izvor: MONDO

Odluka Uprave sarajevskih vrtića da proglasi Deda Mraza za nepoželjnu osobu i zabrana da se za novogodišnje praznike u obdaništima prave priredbe u kojima će se pojavljivati ovaj dječiji junak izazvali su oprečne reakcije u javnosti BiH.

Profesor Zoran Milošević kaže da se postavlja ozbiljno pitanje šta će sarajevske vlasti uraditi s djecom koja nisu muslimanske vjeroispovjesti, a koja pohađaju sarajevske vrtiće.

"Prvo im je uvedena islamska vjeronauka, a sada im se ukida Deda Mraz. Osim što im se uskraćuje jedno od osnovnih dječijih zadovoljstava, deca se na taj način potpuno diskriminišu. To je potpuna ludost i za bošnjačku djecu koja još ne znaju sabrati tri i tri, a serviraju im se teško razumljive teze iz Kurana" , ističe Milošević.

Odluku o zabrani Deda Mraza saopštila je lično direktorka vrtića Arzija Mahmutović, koja tvrdi da to nije ništa novo jer je „veseli bradonja" nepoželjan i u Austriji i Njemačkoj?! Međutim, politički analitičari i sociolozi tvrde da ova, naoko bezazalena odluka, ima političke razloge. Oni podsjećaju da je Uprava vrtića početkom godine uvela islamsku vjeronauku, što se uklapa u program vodećih bošnjačkih političkih partija potpune islamizacije BiH.

Sociolog Dževad Galijašević tvrdi da je ovde riječ o brutalnom i neviđenom silovanju djece.

"Taj potez, a i obrazloženje koje su naveli, obična su glupost! To je terorizam nad djecom koji se izvodi isključivo iz političkih razloga! Prvo se uvodi islamska veronauka, a sada se ukida Deda Mraz jer nije dio islamske kulture i tradicije. Ko u BiH može za bilo šta da kaže da nije deo nečije tradicije kada se ovde kulture prepliću već godinama? Jasno je da iza svega stoji politika i da je reč o političkoj odluci s dalekosežnim posledicama ", upozorava Galijašević.

On podsjeća da je bivši predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović svojevremeno Bošnjacima poručivao da Deda Mraz nije deo islamske tradicije i da oni treba da sačuvaju svoju decu od "kristijanizacije". Sadašnje bošnjačke političke strukture ponašaju se, dodaje Galijašević, u skladu s tim Izetbegovićevim porukama.

Profesor Zoran Milošević kaže da je riječ o pokušaju čišćenja duhovnog prostora BiH od svih drugih kultura osim islamske. Milošević izražava bojazan da je proterivanje Deda Mraza uvod u mnogo ozbiljnije stvari.

Najava zabrane pojavljivanja Deda Mraza u sarajevskim vrtićima izazvala je i žestoke reakcije roditelja malobrojne nemuslimanske djece. Mnogi od njih su već ispisali djecu iz vrtića, a nisu rijetki ni oni koji su počeli ozbiljno da razmišljaju o iseljenju iz Sarajeva. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE