• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić: Put ka EU nema alternativu

Špirić je rekao da bi volio da je Lajčakov izvještaj pred Savjetom bezbjednosti UN bio manje selektivan i sa više optimizma.

 Špirić: Put ka EU nema alternativu Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je u subotu naveče Srni da bi naredna godina mogla da bude godina tranzicije OHR u kancelariju EU i ubrzanja BiH na putu ka EU i NATO, jer druge alternative nema.

"Dosta toga zavisiće od nas samih u BiH. Ukoliko vrijeme ispred nas iskoristimo za dijalog i traženje kompromisnog rješenja u vezi sa pet ciljeva, naredna godina bi mogla da bude godina tranzicije OHR i prerastanje u kancelriju EU", rekao je Špirić u telefonskoj izjavi Srni iz Njujorka, gdje se sinoć obratio Savjetu bezbjednosti UN.

Naglasivši da bi to bilo dobro za BiH, Špirić je rekao da je zbog toga i zamolio Savjet bezbjednosti da podrži BiH na tom putu i da dođe do promjene mandata međunarodne zajednice u BiH.

"Dalji ostanaka OHR ili samo odlaganje te tranzicije može proizvesti urušavanje kredibilitetata međunarodnih institucija. Tu posebno mislim na reformu pravosuđa, gdje sudije donose odluke u ime institucija što opet ne mislim da jača kredibilitet pravosuđa i nije u interesu BiH", konstatovao je Špirić.

On je naglasio da je nepotrebno potpkopavanje Republike Srpske (RS) i slabljenje njenog kredibiliteta, jer to, kako je rekao, ne može predstavljati ništa dobro ni za druge.

"S tim se mora prestati, jer se, u tom smislu, stabilnost RS ne može tumačiti nestabilnošću BiH, već obrnuto i vjerujem da će vrijeme ispred nas pokazati mnogo više razumijevanja nas samih u BiH", istakao je Špirić.

Komentarišući izvještaj visokog predstvanika u BiH Miroslava Lajčaka pred Savjetom bezbjednosti UN, Špirić je rekao da bi volio da je Lajčakov izvještaj bio manje selektivan i sa više optimizma.

"Volio bih da je Lajčakov izvještaj bio manje selektivan i sa više optimizma za BiH, jer se bojim da taj pesimizam koji odiše u izvještaju, u BiH i van nje može rasti i za definitivni rezultata imati pojavu evroskepticizma i natoskepticizma koji nije dobar za BiH i međunarodne institucije", naglasio je Špirić.

On je rekao da shvata i visokog predstavnika koji je u izvještaju, kojeg dva puta godišnje podnosi Savjetu bezbjednosti UN, predstavio stanje onakvim kako ga on vidi.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE