• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Selman traži detalje odluke Suda BiH

"Kontradiktornosti između obrazloženja i dispozitiva rješenja odluke Suda u vezi sa izuzimanjem dokumentacije o izgradnji zgrade Vlade."

 Selman traži detalje odluke Suda BiH Izvor: MONDO

Ministar pravde Republike Srpske (RS) Džerard Selman najavio je da će biti obavljena detaljna analiza odluke Suda BiH kojom je odbijena žalba Vlade RS na odluku o izuzimanju dokumentacije o izgradnji zgrade Vlade, jer, kako je rekao, postoji određena kontradiktornost između obrazloženja i dispozitiva rješenja.

Ministar Selman je rekao da je Sud BiH djelimično prihvatio dio žalbe koji se odnosio na to da nije nadležan za ovaj slučaj, ali da se ipak opredijelio da su navodi Tužilaštva takvi da postoji nadležnost Suda BiH da rješava o toj žalbi.

On je istakao da je Sud BiH prihvatio navode iz žalbe da ne postoji utvrđeni pravni osnov za predaju dokumentacije, ali da se ipak odlučio da žalbu odbije kao neosnovanu.

Selman je naglasio da je na osnovu svih dosadašnjih preduzetih radnji Vlada RS pokazala da apsolutno radi u skladu sa važećim pravnim propisima i da će, ukoliko se poštuju zakonske procedure, uvijek ispoštovati zahtjeve bilo da se radi o entitetskim ili institucijama BiH.

Ministar pravde RS smatra da u BiH nije u potpunosti ostvaren princip nezavisnosti pravosuđa i da su sudovi nezavisni od izvršne vlasti, ali bi trebalo da budu nezavisni i od politike.

"Neshvatljivo je da se određeni predmeti rješavaju daleko brže u odnosu na druge i da jednostavno dolazimo u poziciju da određeni predmeti izmaknu kontroli sudske uprave te da mediji imaju daleko prije informacije šta se u pojedinim predmetima dešava, nego što bi trebalo po osnovu procesnih zakona na osnovu kojih se odvijaju određeni potupci u sudovima", rekao je Selman za "Nezavisne novine".

Naglasivši da je zadovoljan radom pravosudnih institucija u BiH, Selman je rekao da se u izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta može vidjeti da je broj zaostalih predmeta u RS u odnosu na Federaciju BiH (FBiH) enormno manji.

"Ako kažemo da u BiH imamo 1 800 000 neriješenih predmeta, a da je u RS 288 000, onda se može vidjeti kakav je odnos neriješenih predmeta na nivou BiH u odnosu na pravosudni sistem u RS. Posebno moram istaći rad Vrhovnog suda RS i okružnih sudova, posebno Okružnog suda u Banjaluci", istakao je Selman.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE