• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: Silajdžiću smeta Srpska

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je da BiH mora da promijeni način sprovođenja politike ukoliko želi da krene naprijed.

 Lajčak: Silajdžiću smeta Srpska Izvor: MONDO

Lajčak je u obraćanju pred Savjetom bezbjednosti UN u Njujorku rekao da je politička situacija u BiH i dalje teška i da još nema dovoljno razumijevanja u pogledu dijaloga, postizanja kompromisnih rješenja i pravljenja ustupaka da bi zemlja mogla da krene naprijed.

"Nacionalistički i etnički programi nastavljaju da dominiraju nad evroatlantskim programom. Posljedica toga je činjenica da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, napredak ka liberalizaciji viznog režima sa EU i odluka NATO-a da otpočne intenzivni dijalog sa BiH nisu doveli do promjene u pristupu koji je potreban, niti su rezultovali potrebnim zamahom za provođenje reformi", rekao je Lajčak za "EuroBlic".

On je konstatovao da je u proteklom periodu bilo brojnih osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma usmjerenih kako protiv BiH i njenih struktura, tako i protiv Republike Srpske (RS), kao jednog od dva entiteta unutar BiH.

Lajčak je ocijenio da takve stvari direktno utiču na političku situaciju zato što podrivaju međunacionalno povjerenje i postizanje kompromisnih rješenja čine još težim, saopšteno je iz OHR-a.

"Naročito treba spomenuti da je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić konstantno zagovarao svoj privatni politički plan, koristeći svoj položaj i međunarodne forume, poput Generalne skupštine UN, kako bi doveo u pitanje pravo RS na postojanje. Njegova nespremnost da poštuje ustavnu organizaciju BiH potvrđena je takođe u njegovom pismu šefovima država EU i zemalja članova NATO-a. Takav stav doprinosi jačanju nepovjerenja RS prema BiH što neće dovesti zemlju nigdje", istakao je Lajčak.

Visoki predstavnik u BiH je naveo da su "organi vlasti RS proteklih mjeseci u više navrata osporavali institucije, nadležnosti i zakone BiH".

"Vidjeli smo kako se igraju političke igre na direktnu štetu vladavine zakona, pri čemu je RS zvanično osporila obavezu administrativnih tijela u tom entitetu da sarađuju sa organima za provođenje zakona i pravosudnim organima BiH.
Iako je RS na kraju poštovala obavezu, ovakva osporavanja zahtijevaju našu punu pažnju", smatra Lajčak.

On je naveo da nedavna krivična prijava koju je Vlada RS podnijela protiv većeg broja domaćih i međunarodnih zvaničnika, uključujući i prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijana, predstavlja "djelovanje protiv mjera OHR-a, te protiv međunarodne zajednice u cjelini".

U svom obraćanju Savjetu bezbjednosti UN, Lajčak je ponovio da je sporazum lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, potpisan 8. novembra, pozitivan.

"Upravni odbor Savjeta za provođenje mira (PIK) pozdravio je ovaj sporazum, koji ukupno gledajući nudi potencijal da se izađe iz postojećeg političkog ćorsokaka. Sada je važno prijedloge pretvoriti u konkretne mjere, razmotrene i usvojene od relevantnih institucija BiH", rekao je Lajčak.

On je podsjetio da je PIK u februaru ove godine postavio pet ciljeva i dva uslova koje bi BiH trebalo da ispuni kako bi došlo da transformacije OHR-a u EUSR.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da RS predstavlja stabilniji entitet i da može biti "motor razvoja BiH, a ne opasnost, kako se zlonamjerno želi prikazati".

"Stabilnost RS se ne smije tumačiti kao uzrok nestabilnosti BiH. Ne mislim da ćemo stanje u Federaciji BiH tumačiti kao uzrok za nestabilnost BiH, nego svi zajedno moramo pomoći da FBiH postane primjer efikasnog entiteta", rekao je Špirić u obraćanju pred Savjetom bezbjednosti UN.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE