• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Foskuler: BiH daleko od članstva u EU

"Zemlje EU, nemaju dovoljno razumijevanja i strpljenja za zemlje zapadnog Balkana."

 Foskuler: BiH daleko od članstva u EU Izvor: MONDO

Ambasador Holandije u BiH Karel Foskuler izjavio je u Sarajevu da je BiH još daleko od statusa kandidata za članstvo u EU i da je potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju samo prvi korak na tom putu.

"U BiH, ali i zemljama zapadnog Balkana, ljudi i političari nisu svjesni koliki će značaj imati promjene koje će morati da se dese na putu ka punopravnom članstvu u EU. U ovom regionu svi moraju biti fokusirani na obaveze koje se nalaze na putu ka EU i njihovo što kvalitetnije i brže ispunjavanje", rekao je Foskuler na sesiji Kruga 99 o temi "Da li je BiH na marginama interesovanja EU".

Prema njegovim riječima, zemlje iz EU, takođe, nemaju dovoljno razumjevanja i strpljenja za zemlje zapadnog Balkana, kada je riječ o procesima reformi i promjena.

"Strpljenje EU i njihovo razumjevanje prema BiH, ali i zemljama zapadnog Balkana, svakim danom je sve manje i svi moraju da shvate da je konačno došlo vrijeme da se krupnim koracima krene naprijed ka EU", rekao je Foskuler.

On je istakao da je obaveza diplomata koji se nalaze u BiH upozoravanje domaćih organa vlasti kada dođe do zastoja u provođenju reformi, ali i njihovo povezivanje sa zvaničnicima EU.

Foskuler je izrazio nadu da će BiH i zemlje zapadnog Balkana u narednom periodu krenuti u što kvalitetnije i brže provođenje reformi i da će na taj način omogućiti približavanje ka punopravnom članstvu u EU.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE