• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sud BiH ne procesuira zločine nad nebošnjacima"

CL: Domaći sudovi i tužilaštva u BiH, a posebno Sud i Tužilaštvo BiH ne procesuiraju ratne zločine koje su počinili pripadnici Armije BiH.

 "Sud BiH ne procesuira zločine nad nebošnjacima" Izvor: MONDO

Nevladina organizacija "Kroacija libertas" najavila je da će svim međunarodnim institucijama prijaviti sudove i tužilaštva u BiH zbog neprofesionalnog rada, odnosno neprocesuiranja ratnih zločina počinjenih nad nebošnjacima.

"Domaći sudovi i tužilaštva u BiH, a posebno Sud i Tužilaštvo BiH ne procesuiraju ratne zločine koje su počinili pripadnici Armije BiH nad Hrvatima i ostalim nebošnjacima, iako su obavezni da to učine, jer je ratni zločin kategorija koja ne zastarijeva", navodi se u saopštenju ove nevladine organizacije.

"Kroacija libertas" poziva visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka i ostale visoke zvaničnike EU da se, kako se navodi, sami uvjere u loš i pristrasan rad domaćih sudova BiH.

Ova nevladina organizacija podržava zatvorenike pod jurisdikcijom Suda BiH u Kazneno-popravnom zavodu "Kula", u Istočnom Sarajevu, u nastojanju da im bude omogućeno pošteno i pravedno suđenje i adekvatna zdravstvena zaštita, što i jesu osnovna ljudska prava koja, kako su rekli, domaće pravosuđe uskraćuje nebošnjačkim zatvorenicima kojima iskljjučivo sudi "ad hok".

U saopštenju se navodi da je "Kroacija libertas" nadležnom Županijskom tužilaštvu u Mostaru 4. decembra podnijela krivičnu prijavu protiv više lica bošnjačke nacionalnosti zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin nad hrvatskim civilnim stanovništvom na području grada u periodu od 1992. do 1995. godine.

Ova organizacija navodi da je, u saradnji sa Haškim tribunalom, u pripremi i još nekoliko desetina prijava za krivično djelo ratnog zločina.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE