• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krivične prijave protiv 13 Bošnjaka

NVO "Kroacija libertas" podnijela je krivičnu prijavu protiv 13 Bošnjaka zbog ratnih zločine protiv hrvatskog stanovništva u dolini Neretve.

 Krivične prijave protiv 13 Bošnjaka Izvor: MONDO

Nevladina organizacija "Kroacija libertas" podnijela je Okružnom tužilaštvu u Mostaru krivičnu prijavu protiv najmanje 13 Bošnjaka, osumnjičenih da su, u periodu od 1992. do 1995. godine, počinili ratne zločine protiv hrvatskog stanovništva u dolini Neretve.

Prijava je podnesena protiv Esada Hume, komandanta 41. brigade Armije RBiH, kasnije komandanta Četvrtog korpusa Armije RBiH, Sulejmana Budakovića, zvanog Tetak, načelnika Štaba Četvrtog korpusa do 6. novembra 1993. godine, a od tog datuma komandanta Četvrtog korpusa Armije RBiH, Mustafe Isovića, zamjenika komandanta Četvrtog korpusa Armije RBiH, Semira Drljevića, zvanog Lovac, komandanta brigade Armije RBiH, Zije Lerića, komandanta jedinice Vojne policije Četvrtog korpusa Armije RBiH, Šemse Čaglja, zvanog Sultan, vjerovatno komandanta jedinice VP u Bijelom Polju, kao i Muje Karadže, zvanog Hodža, zamjenika komandanta jedinice VP u Bijelom Polju.

NVO "Kroacija libertas" prijavila je i Mirsada Ćupinu, upravnika zatvora u Četvrtoj osnovnoj školi u Mostaru do 15. oktobra 1993. godine, zatim Mirsada Handžara, upravnika zatvora u Četvrtoj osnovnoj školi u Mostaru

od 15. oktobra do 3. decembra 1993. godine, Mirsada Vražalicu, upravnika zatvora u Četvrtoj osnovnoj školi u Mostaru od 3. decembra 1993. godine do januara 1994. godine, Hasana Memića, upravnika zatvora u Četvrtoj osnovnoj školi u Mostaru od januara 1994. do 19. marta 1994. godine, Enu Ćurića, upravnika zatvora u Osnovnoj školi u selu Potoci, Esada - Esu Tipuru, zamjenika upravnika zatvora u Osnovnoj školi u selu Potoci, kao i ostale, koji se navode u iskazima svjedoka i N.N. lica.

U krivičnoj prijavi navedeno je da se prijavljeni terete za ubistva, zatvaranja, mučenja, seksualno nasilje, progon i druga nečovječna djela. Osumnjičeni su, navode u "Kroacija libertasu", kao ključne osobe u izvršenju svojih namjera, znali ili morali znati za počinjene ratne zločine u zoni vlastitih odgovornosti. Glavni dokaz je plan Operacije "Neretva '93", koja je imala za cilj progon svih nebošnjaka iz doline rijeke Neretve.

Nevladina organizacija "Kroacija libertas" najavila je da će svim međunarodnim institucijama prijaviti sudove i tužilaštva u BiH zbog neprofesionalnog rada, odnosno neprocesuiranja ratnih zločina počinjenih nad nebošnjacima.

"Domaći sudovi i tužilaštva u BiH, a posebno Sud i Tužilaštvo BiH ne procesuiraju ratne zločine koje su počinili pripadnici Armije BiH nad Hrvatima i ostalim nebošnjacima, iako su obavezni da to učine, jer je ratni zločin kategorija koja ne zastarijeva", navodi se u saopštenju ove nevladine organizacije.

"Kroacija libertas" poziva visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka i ostale visoke zvaničnike EU da se, kako se navodi, sami uvjere u loš i pristrasan rad domaćih sudova BiH.

Ova nevladina organizacija podržava zatvorenike pod jurisdikcijom Suda BiH u Kazneno-popravnom zavodu "Kula", u Istočnom Sarajevu, u nastojanju da im bude omogućeno pošteno i pravedno suđenje i adekvatna zdravstvena zaštita, što i jesu osnovna ljudska prava koja, kako su rekli, domaće pravosuđe uskraćuje nebošnjačkim zatvorenicima kojima iskljjučivo sudi "ad hok".

(Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE