• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Paušalan stav Lajčaka

Dodik kaže da je netačan i paušalan stav Lajčaka da su "organi vlasti Srpske proteklih mjeseci osporavali institucije, nadležnosti i zakone BiH".

 Dodik: Paušalan stav Lajčaka Izvor: MONDO

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da je netačan i paušalan stav visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka da su "organi vlasti Srpske proteklih mjeseci u više navrata osporavali institucije, nadležnosti i zakone BiH".

Dodik tvrdi da Lajčak ne može naći nijedan valjan razlog za takvu ocjenu.

Komentarišući Lajčakov stav iznesen na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da Srpska napada međunarodnu zajednicu, Dodik je ponovio da Vlada RS podizanjem optužbe protiv prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana i organizovane grupe koja je djelovala protiv institucija, nije napala međunarodnu zajednicu, već da legitimnim sredstvima štiti interese RS.

On je naglasio da je na sceni politizacija i zloupotreba Suda i Tužilaštva RS.

"Uprkos tome i činjenici da je Sud BiH izdao nezakonit nalog o izuzimanju dokumentacije iz zgrade Vlade ispoštovali smo ovu ustanovu i dostavili im traženu papirologiju. Zato su neprihvatljivi Lajčakovi stavovi", rekao je Dodik.

On je istakao da Srpska ne treba da se brine zbog ovakvih istupa visokog predstavnika u BiH.

"Činjenica da je Lajčak ovo saopštio pred Savjetom bezbjednosti UN ima svoju težinu i potvrđuje da ljudi u OHR-u misle da su njihove ocjene mjerilo svega i da i dalje treba da ostanu u BiH, ali mi nećemo pristati na to", naveo je Dodik za sutrašnji "Glas Srpske".

Predsjednik Vlade RS je naglasio da bi OHR rješavanje važnijih pitanja u BiH konačno trebao prepustiti domaćim političkim akterima, bez nametanja rješenja.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković ocijenio je da stavovi o Srpskoj, koje je iznio Lajčak, imaju političku pozadinu i potvrđuju njegovu želju da Savjetu bezbjednosti UN podnese izbalansiran dokument o BiH.

"Jedino realno u Lajčakovom izvještaju je to što je prvi put javno osudio Harisa Silajdžića za antidejtonsko djelovanje usmjereno protiv Srpske i što je podržao dogovor SNSD-a, HDZ BiH i SDA", naveo je Živković.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić rekao je da je sjednica Savjeta bezbjednosti pokazala da međunarodna zajednica prvi put ravnopravno tretira političare iz RS i FBiH.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić je rekao da je Lajčak na sjednici Savjeta bezbjednosti UN ponovio ono što je već saopštio na nedavno održanoj sjednici Savjeta za implementaciju mira.

"Lajčak nije rekao ništa novo o BiH", rekao je Radojičić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE