• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Realna opasnost od terorizma u BiH"

Procjene prema kojima u BiH postoji ozbiljna opasnost od terorizma realne su, ocijenio je Dževad Galijašević.

 "Realna opasnost od terorizma u BiH" Izvor: MONDO

Procjene, prema kojima u BiH postoji ozbiljna opasnost od terorizma, realne su, ocijenio je ekspert u radnoj grupi za terorizam jugoistočne Evrope Dževad Galijašević.

'Svako zastrašivanje javnosti ili dijela javnosti koje u sebi sadrži elemente određenog političkog interesa i koje je, uglavnom, sakriveno iza dimenzije nekog opšteg interesa, ustvari, jeste terorizam'', rekao je Galijašević gostujući na paljanskoj TV OSM.

On je veoma ozbiljnim označio prijetnje, koje su putem telefona posljednjih dana bile upućivane na adrese funkcionera u Federaciji BiH i na nivou BiH, kao što su to Mirsad Kebo i Sulejman Tihić, a o čemu je javnost u BiH prije nekoliko dana upoznao federalni direktor policije Zlatko Miletić.

''Te prijetnje bile su inspirisane dogovorom iz Pruda, jer je nekome zasmetao sporazum koji vodi ka političkoj stabilizaciji prilika u BiH'', smatra Galijašević.

On smatra da nije slučajno što su određene prijetnje upućene i premijeru Republike Srpske jer, kako je naveo, Milorad Dodik je pokazao i potvrdio da je čovjek koji je spreman na kompromis, koji želi da se stvari u BiH brže pokreću naprijed, pogotovo na ekonomskom planu.

''To je upravo ono što ne odgovara nijednoj grupi koja pripada ili organizovanom kriminalu ili nekoj terorističkoj grupi'', konstatovao je Galijašević.

On je primijetio da tužilaštva u BiH, i pored presuda Haškog tribunala u predmetima Enver Hadžihasanović Kubura i Rasim Delić u kojima su na stotine stranica konstatovani elementi terorističkog djelovanja i zločini pripadnika odreda El mudžahid nad Srbima i Hrvatima, nisu dovoljno ozbiljno pristupili procesuiranju tih ratnih zločina.

''Mislim da je politički vrh iz Sarajeva kontrolisao tu stvar i nije želio dalja istraživanja. Mnogi političari, tu prije svih milsim na Harisa Silajdžića, i mlađeg i starijeg Izetbegovića, Hasana Čengića itd, sarađivali su sa tim terorističkim grupama. Mudžahedini su upravo proizvod njihovog uvjeravanja da muslimani u BiH jedva čekaju samo njihoviu pojavu pa će prihvatiti 'pravi' islam'', rekao je Galijašević.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE