• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eufor i građani BiH na meti Al Kaide

Ukoliko SAD i NATO donesu odluku o napadu na Iran simpatizeri Al Kaide u BiH mogli bi napasti civile, Eufor i NATO.

 Eufor i građani BiH na meti Al Kaide Izvor: MONDO

Ukoliko Amerika i NATO odluče da napadnu Iran, to će biti okidač za ponovno aktiviranje svih svjetskih kriznih žarišta u kojima žive muslimani, posebno u Bosni i Hercegovini, tvrdi jedna zapadna obavještajna služba u svojoj analizi do koje došao "Press RS".

Ova obavještajna služba upozorava da u BiH živi oko 40.000 vehabija, značajan broj agenata iranske obavještajne službe "Vevak" i simpatizera Al Kaide.

Zapadni obavještajci navode da je u BiH stacionirano nekoliko islamističkih grupa, koje koriste različite metode rada, ali sa istovetnim ciljem da onesposobe "savezničke snage" u Bosni. Oni tvrde da bi američki napad na Iran mogao da ubrza cijelu stvar.


"Na udaru bi mogle da se nađu snage Eufora i NATO-a. Napad islamista uslijedio bi kao odmazda za rat na Bliskom istoku. To bi predstavljalo totalno urušavanje mira i stabilnosti u BiH. Ta akcija obuhvatila bi i slanje terorista samoubica čak i u zapadnu Evropu, na civilne i vojne mete. Za ovaj napad islamski teroristi, takozvana bela Al Kaida, obučavaju se u kampovima u severnoj Africi, Siriji, Iranu i na planinama u BiH", stoji u analizi.

Obavještajci upozoravaju na realnu opasnost od bosanskih "spavača", koji čekaju znak za napad u zemljama Evropske unije.

"Zbog bijelog tena bosanski, kosovski i ostali balkanski radikalni i militantni muslimani najopasnija su prijetnja u istoriji ratovanja. Poznat je slučaj Sulejmana Talovića, mladog islamskog fanatika, koji je počinio masakr u Solt Lejk Sitiju u SAD! U ovom trenutku i EU i SAD prepuni su ovakvih 'spavača' koji samo čekaju signal da daju svoj život za džihad", ističe se u ovoj analizi, i upozorava na to da je u svim terorističkim napadima širom Evrope uvek učestvovao bar jedan ili više terorista porijeklom iz BiH.

Takođe, u analizi nije izostavljen ni visoki zvaničnik Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, kodnog naziva Jusuf, koji godinama špijunira za "Vevak". Za ovog dvostrukog agenta jedino što se zna jeste da je ranije bio pripadnik tajne muslimanske službe AID, o čemu je pisao "Press RS".

"'Vevak' se potpuno infiltrirao u bosansku obavještajnu službu, a za svoje članove vrbuje labilne Bošnjake, koji uopšte ne kriju simpatije prema iranskom nuklearnom programu i pokazuju otvorenu mržnju prema Americi i njenoj administraciji", zaključuje se u analizi ove strane obavještajne službe.

Vojno-politički analitičar Gostimir Popović tvrdi da je svjetska strateška dilema da li će Iran prvi napasti Ameriku ili nekog njenog "satelita", ili će Amerika udariti prva.

"Kako god da bude, taj veliki sukob proširiće se širom svijeta, na sva mjesta koja su plodno tle za islamski fundamentalizam. Teroristi neće birati ni mjesto ni vrijeme, koristiće faktor iznenađenja i udarati tamo gde se najmanje nadamo", kaže Popović.

On upozorava na to da se islamski fundamentalizam "primio" na teritoriji Federacije BiH i da ključni prioritet bezbjednosnih agencija u okruženju mora da bude sprječavanje terorističkog djelovanja sa tog područja.

"Mala grupa stranih vojnika koja je trenutno u BiH svakako jeste u opasnosti, ali sam uvjeren da su glavne mete napada terorista gradovi, odnosno skupovi na javnim mestima", navodi Popović.

Zapadne obavještajne službe navode i da ako Amerika ne napadne Iran, teroristi planiraju udare na civile radi stvaranja potpunog haosa.

"U slučaju da vođe Al Kaide i vehabija u BiH odluče da udare, taj napad bi, prema scenariju, bio samoubilački i usmjeren prvo na masovne skupove nedužnih civila, dok bi tek u drugom talasu napali Eufor", navodi se u analizi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE