• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svim zemljama regiona članstvo u EU

Radmanović-Gašparovič: Svim zemljama regiona status kandidata za članstvo u Uniji.

 Svim zemljama regiona članstvo u EU Izvor: MONDO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović istakao je tokom susreta sa predsjednikom Slovačke Ivanom Gašparovičem čvrstu riješenost svih ključnih faktora u BiH da je potrebna ubrzana integracija zemlje u EU, istakavši da bi najbolje rješenje bilo da sve zemlje regiona, koje to još nisu, dobiju zajedno status kandidata za članstvo u Uniji.

Gašparovič je tokom susreta u Sarajevu podržao takav pristup rješavanju ovog pitanja podsjećajući na veliko iskustvo Slovačke u reformskim procesima i na uspješnu tržišnu ekonomiju.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da su Radmanović i Gašparovič razmijenili mišljenja o aktuelnim političkim pitanjima u regionu i Evropi, sa naročitim osvrtom na put BiH i zemalja regiona ka evroatlantskim integracijama.

Tokom susreta bilo je riječi i o transformaciji OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU za BiH.

Razmijenjena su i mišljenja o mogućim posljedicama i načinu rješavanja globalne finansijske i ekonomske krize.

Radmanović se posebno zahvalio predsjedniku Slovačke na podršci u rješavanju otvorenih pitanja, čime se postiže još veća stabilnost regiona i cijele Evrope.

Gašparovič je posjetio i pripadnike oružanih snaga Slovačke, koje su smještene u vojnoj bazi EUFOR-a u Butmiru.

Lajčak i Gašparovič o političkoj situaciji u BiH

Visoki medjunarodni predstavnik u BiH Miroslav Lajčak sastao se sinoć u Sarajevu sa predsednikom Slovačke Ivanom Gašparovičem i upoznao ga sa političkom situacijom i rezultatima koje je BiH ostvarila na putu ka evroatlantskim integracijama, saopštila je kancelarija visokog predstavnika u Sarajevu.

Kao najveće uspjehe Lajčak je istakao potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Intenzivirani dijalog dostignut u okviru Programa NATO-a Partnerstvo za mir.

Govoreći o sporazumu od 8. novembra, potpisanom u Prudu, Lajčak je kao najveću dobit za BiH istakao da će dogovorene reforme, ukoliko budu sprovedene, biti snažan korak u pravcu deblokiranja reformskih procesa.

On je rekao da će stepen uspjeha sprovodjenja sporazuma iz Pruda biti jasan pokazatelj spremnosti BiH da odgovori na izazove procesa integracije u EU.

Lajčak i Gašparovič složili su se da je put evroatlantskih integracija jedini pravi put za BiH.

Takodje, zajednički je istaknuto da je krajnji cilj koji medjunarodna zajednica želi postići sasvim jasan - BiH kao mirna, održiva zemlja koja nezaustavljivo napreduje na putu evropske integracije.

Gradjani BiH moraju biti potpuno uvjereni da je medjunarodna zajednica tu da pomogne i da će uz BiH ostati sve do kraja njenog evropskog puta.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE