• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Press: Misa za auto-industriju

U nadi da će im bog pomoći prije nego država, građani Detroita održali misu za spas "Forda", "Krajslera" i "Dženeral motorsa"

 Press: Misa za auto-industriju Izvor: MONDO

Stanovnici Detroita, većinom zaposleni u auto-gigantima "Fordu", "Dženeral motorsu" (GM) i "Krajsleru", koji se nalaze pred krahom, riješili su da se za pomoć obrate višim silama. Oni su, naime, u nedjelju održali misu za spas auto-industrije jer američki Kongres još nije odlučio da li da fabrikama odobri traženu pomoć od 34 milijarde dolara.

Građani Detroita su se uplašili da će, ukoliko tri proizvođača automobila propadnu, ostati bez posla. Prema nekim prognozama, propast "velike trojke iz Detroita" ostavila bi ukupno tri miliona ljudi bez radnih mjesta, a pokrenula bi i propadanje svjetske auto-industrije.

U nadi da će spasti tri najveća proizvođača automobila u Sjedinjenim Američkim Državama, građani Detroita okupili su se u gradskoj crkvi Grejter grejs templ, u kojoj su se zdušno molili za bolju budućnost auto-industrije. Misa je nosila naziv "Hibrid houp" ("Hibridna nada"), a vjersku svečanost vodio je biskup Čarls Elis.

Cjelokupna manifestacija, prema pisanju medija, izgledala je spektakularno. Organizatori neuobičajene mise postavili su na bini, pred oltarom, tri nova, sjajna automobila, "Fordov", "Krajslerov" i "GM-ov" model, ispred kojih je držana propovjed. Misi je prisustvovalo nekoliko stotina građana, koji su zajedno sa sveštenicima i horom pjevali crkvene pjesme i molili se Svevišnjem da im pomogne.

Inače, tri auto-giganta našla su se pred bankrotom zbog drastičnog pada prodaje automobila u Americi. Prije mesec dana tri fabrike su tražile pomoć od države u vrijednosti od 25 milijardi dolara, koja im tada nije odobrena, a prošle nedjelje su svoj zahtjev uvećali na čak 34 milijarde. Proizvođači automobila u Americi naveli su da im je novac neophodan do Nove godine da bi se spasli od kraha.

Bijela kuća je, međutim, prije dva dana održala razgovore s kongresnim liderima o sporazumu kojim bi se spriječila propast uzdrmane američke auto-industrije, nakon čega je saopšteno da novac ne bi trebalo da se daje dok se ne obezbjede jake garancije da poreski obveznici dobiju novac nazad.

Visoki kongresni pomoćnici izjavili su da bi na osnovu sporazuma, koji se razmatra, takozvana "velika trojka iz Detroita" dobila kredit u iznosu od 15 do 17 milijardi dolara. Navodi se da bi taj novac bio dovoljan za rad kompanija narednih nekoliko mjeseci i da bi se izdvojio iz postojećeg programa vrijednog više milijardi dolara, koji treba da pomogne auto-kompanijama da proizvedu ekonomičnije automobile. Takođe je saopšteno da detalji plana, koji predviđa i obavezan nadzor, tek treba da se razrade.

Zakonodavci kažu da očekuju da će se o pitanju pomoći posrnuloj auto-industriji glasati tokom ove nedjelje.

Obama za pomoć "trojci iz Detroita"

Novoizabrani američki predsjednik Barak Obama izjavio je da će američka ekonomija biti u još gorem stanju prije nego što počne da se oporavlja.

On je naglasio da vlada ne bi trebalo da dozvoli kolaps auto-industrije, ali je takođe dodao da država ne bi trebalo da rukovodi auto-industrijom i da bi svaka eventualna pomoć trebalo da bude uslovljena obećanjem proizvođača da će konstruisati automobile koji troše manje goriva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE