• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kroacija libertas tuži Tužilaštvo i Sud BiH

NVO Kroacija libertas najavila da će podnijeti prijave protiv Tužilaštva i Suda BiH zbog neprofesionalnog i pristrasnog rada.

 Kroacija libertas tuži Tužilaštvo i Sud BiH Izvor: MONDO


Nevladina organizacija Kroacija libertas najavila je da će svim medjunarodnim institucijama podnijeti prijave protiv Tužilaštva i Suda BiH zbog neprofesionalnog i pristrasnog rada, odnosno neprocesuiranja ratnih zločina koje je počinila Armija BiH nad nebošnjacima tokom rata od 1992-1995.

Ta organizacija je pozvala visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka i ostale visoke zvaničnike Evropske unije da se, kako se navodi, sami uvjere u loš i pristrasan rad domaćih sudova u BiH.

U saopštenju se ističe da je Kroacija libertas nadležnom županskom tužilaštvu u Mostaru 4. decembra podnijela krivičnu prijavu protiv više osoba bošnjačke nacionalnosti zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin nad hrvatskim civilnim stanovništvom na području Mostara, od 1992. do 1995. godine.

Kroacija libertas je navela da su u toku pripreme još nekoliko desetina prijava za krivično djelo ratnog zločina.

U medjuvremenu je i Savez logoraša Republike Srpske podnio prošlog ponedjeljka tužbe Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH protiv vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Milorada Barašanina i njegovog zamjenika Dejvida Švendimena zbog opstrukcija i neprocesuiranja ratnih zločina nad Srbima.

"Ova dvojica čelnih ljudi Tužilaštva BiH ne žele da otvore više od 300 predmeta koje su dobili još oktobra 2004. godine iz Haškog suda, a odnose se na zločine počinjene nad srpskim vojnicima i civilima tokom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine", rekao je predsjednik saveza Branislav Dukić.

Tužilaštvo BiH je u dosadašnjem radu uglavnom podizalo optužnice za ratne zločine protiv Srba, što pokazuje podatak da je od 105 optužnica 90 odsto protiv Srba, a samo 10 odsto protiv Bošnjaka i Hrvata.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE