• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Desertifikovani policajci ponovo pred OHR-om

Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu za srijedu je najavljen novi protest desertifikovanih policajaca. OHR: Protestujete na pogrešnoj adresi!

 Desertifikovani policajci ponovo pred OHR-om Izvor: MONDO

Nezadovoljni statusom, protestom još jednom žele da ukažu na "nepravedu koja im je nanesena", kao i nepoštivanje odluke OHR-a o vraćanju na posao.

Kemal Kobilica, predsjednik Udruženja desertifikovanih policajaca FBiH, za portal sarajevo-x.com rekao je da oko 150 policajaca, zajedno sa porodicama, namjerava trajno da napusti BiH.

"Sačekaćemo kraj školske godine, pa ćemo onda iz svih dijelova BiH autobusima krenuti ili u Beograd ili Zagreb, u zavisnosti od toga šte će odlučiti Komitet Međunarodnog krsta za Balkan. Napuštamo državu, a neka u njoj ostanu da žive zvaničnici OHR-a koji su direktni krivci za poništavanje plana povratka desertifikovanih policajaca na posao, a koji je sačinio monitoring tim Savjeta ministara BiH", kaže ogorčeo Kobilica.

Podsjetio je da u srijedu, 10. decembra, kada se obilježava i 60 godina kako su Ujedinjene nacije proglasile Povelju ljudskih prava, žele da ukažu da su oni najugroženija grupa, kada je povreda ljudskih prava u pitanju.

"Kada pogledamo bezbjednosnu situaciju u FBiH, u svakom kantonu nedostaje oko 200 policajaca, u Federalnoj krim policiji nedostaje oko 40 inspektora. Ipak, nas niko ne želi", rekao je Kobilica.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Tarik Sadović istakao je ranije da je Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o policijskim službenicima BiH predviđeno da decertifikovani policajci mogu da apliciraju na sve javne konkurse za policijske službenike.

Obrazlažući prijedlog ovog zakona na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, Sadović je rekao je da je prijedlog rezultat predsjedničke izjave Savjeta bezbjednosti UN kojim se rješava pitanje desertifikovanih policajaca.

Pojasnio je da je zakonom predviđeno da desertifikovani policajci koji imaju više od 35 godina starosti takođe mogu konkurisati, što nije dozvoljeno za ostale građane tog starosnog doba.

Sadović je dodao da su ove izmjene i dopune usklađene sa međunarodnom zajednicom i da je stav OHR-a u pogledu decertifikovanih policajaca usaglašen sa predsjedničkom izjavom Savjeta bezbjednosti UN.

Na desetine desertifikovanih policajaca iz svih krajeva BiH okupili su se posljednji put u junu ove godine ispred zgrade OHR-a sa zahtjevima da budu vraćeni na posao.

Osnovni razlog za njihovo nezadovoljstvo je poništenje prijedloga rješavanja njihovog problema koji je donio Monitoring tim Savjeta ministara BiH.

Pored domaćih vlasti, krivac za ovakvo stanje je, prema mišljenju policajaca - OHR koji je onemogućio provođenje Predsjedničke izjave Savjeta bezbjednosti UN-a.

OHR : "Organizujete protest na pogrešnoj adresi"

Kancelarija visokog predstavnika u BiH uputila je saopštenje desertifikovanim policajcima u kojima navodi da su "protestuju na pogrešnoj adresi."

"OHR podsjeća Udruženje da je Kancelarija visokog predstavnika učinila više od bilo koga drugog na pronalaženju rješenja za lica kojima je UN/IPTF uskratio sertifikate", navodi se u saopštenju i podsjeća da je Predsjedništvo savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u aprilu 2007. godine ukinulo doživotnu zabranu rada na policijskim poslovima za ove osobe i definisalo zahtjeve na osnovu kojih bi vlasti u BiH trebalo da utvrde neophodne pravne uslove za implementaciju ove odluke.

"Do danas su sve osobe koje nisu dobile certifikate UN/IPTF-a mogle da se prijave na konkurse za slobodna radna mjesta za nove zaposlenike u SIPA-i, Graničnoj policiji, Upravi policije Federacije, svih 10 kantonalnih policijskih uprava i policiji Distrikta Brčko. Republika Srpska još nije utvrdila neophodne pravne uslove", ističu iz OHR-a.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE