• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik Mesiću: Šta je sa etničkim čišćenjem?

Dodik smatra da Mesić svojim izjavama želi da skrene pažnju javnosti sa činjenice da je u Hrvatskoj izvršeno etničko čišćenje

 Dodik Mesiću: Šta je sa etničkim čišćenjem? Izvor: MONDO

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavama da je on opasnost za mir u regionu želi da skrene pažnju javnosti sa činjenice da je u Hrvatskoj izvršeno etničko čišćenje, da nema povratka Srba i da im je imovina devastirana.

"Mi nismo opasnosta za mir, mi samo branimo ono što je Republika Srpska, njeno pravo na egzistenciju, pravo na razvoj i pravo dobijeno Dejtonskim sporazumom", rekao je Dodik reagujući na izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da je on "najveća opasnost za mir u regiji".

Premijer RS je istakao da je očigledno da i pored potrebe da se određene stvari stabilizuju u odnosima između Hrvatske i Republike Srpske, sa takvim predsjednikom Hrvatske nemoguće graditi ili rješavati bilo kakve zajedničke probleme.

"Hrvatska je zemlja koja ima dosta problema, koja je izvršila etničko čišćenje u prošlosti i koja onemogućava da se Srbi vrate na taj prostor, dok Mesić pokušava da stvari skrene u drugu stranu, apostrofirajući RS i mene kao najveću opasnost jugoistočne Evrope", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Mesić direktno uticao na rat na ovom prostoru, promovisao sukobe i stradanja i, kako je naveo, ima direktnu odgovornost za ta stradanja.

"Mi ćemo nastaviti da žešće radimo i ja se nadam da ću dodatno uspjeti da `iznerviram` Mesića i rastom Republike Srpske i onoga što će ona biti u budućnosti", poručio je Dodik.

Komentarišći navode Mesića da ne priznaje BiH, Dodik je rekao da je njegovo mišljenje o BiH poznato.

"Ostajem privržen Dejtonskom sporazumu, a u njemu jasno i veliko mjesto pripada RS. Ja tu Republiku volim, poštujem, radim za nju i živim za nju. BiH je dejtonska zajednica koja je predvidjela međunarodni kontinuitet BiH i to ne sporim. Ne sporim subjektivitet BiH kao ni njen evropski put, ali ono što želim je da Republika Srpska u svemu tome bude lider i ja ništa drugo ne radim", objasnio je premijer RS.

On je istakao da nema teritorijalne pretenzije ni prema Federaciji BiH, ni prema Hrvatskoj ili Srbiji, kao ni prema bilo kome drugom, ali da želi da se Dejtonski sporazum poštuje i sprovodi.

"To što Stipe Mesić u svojoj percepciji konotira na taj način je samo da bi skrenuo pažnju sa činjenice da Srba u Hrvatskoj nema, da je etničko čišćenje izvršeno, da ne mogu da se vrate, da je njihova imovina devastirana, ali naravno Stipe Mesić o tome ne govori jer želi da zadrži fokus pažnje i nove američke administracije i svjetske zajednice na priču - Srbi su `loši momci`", konstatovao je Dodik.

On je naglasio da Mesić, koji je učestovao u razbijanju bivše Jugoslavije, smatra da ima pravo da drži lekcije Srbima i poručio mu da on nije jedan od Srba kome će on da drži lekcije.

U intrevjuu za "Glas Amerike" Mesić je, odgovarajući na pitanje ko predstavlja najveću opasnost u regiji, izdvojio premijera Dodika za koga je rekao da "ne priznaje BiH, koji govori da BiH nije konstanta, dakle da može i nestati, te koji prijeti referendumom o otcjepljenju".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE