• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oštra reagovanja na Mesićevu izjavu

"Mesićevi istupi predstavljaju čist bezobrazluk i nezapamćeno miješanje u unutrašnje stvari druge države", kaže za "Press" Petar Kunić.

 Oštra reagovanja na Mesićevu izjavu Izvor: MONDO

"Vrijeme je da hrvatski predsjednik Stjepan Mesić prestane da dijeli lekcije Srbima! On je učestvovao u razbijanju bivše SFRJ i direktno kumovao mnogobrojnim tragedijama koje su pogodile njene narode pa nema pravo nikome da dijeli lekcije, a pogotovo ne Srbima", izjavio je u Višegradu premijer RS Milorad Dodik.

"Mesić očigledno želi da zataška činjenicu da Srba u Hrvatskoj više nema! Očigledna je njegova želja da u fokus pažnje nove američke administracije ponovo ubaci priču o Srbima kao 'lošim momcima'. Što se mene tiče, nastojaću da još više iznerviram Mesića, i to razvojem Srpske i njenom sve stabilnijom pozicijom u budućnosti", rekao je Dodik i ponovio privrženost institucija RS Dejtonskom sporazumu u kojem, kako je rekao, "jasno i veliko mjesto pripada RS".

Potpredsednik SDA Sadik Ahmetović za "Press RS" kaže da, iako se "suštinski" slaže s Mesićevom ocjenom o Dodikovom slabljenju institucija BiH, ne podržava gledišta hrvatskog predsjednika u vezi s Federacijom BiH "kao potencijalnom utočištu bjelosvjetskih terorista".

"Svaka priča o podjeli BiH je potpuno deplasirana i očigledno ima za cilj pogoršanje cjelokupnih odnosa u zemlji. Ne slažem se s Mesićevim tvrdnjama da bi hipotetičko otcjepljenje RS i zapadne Hercegovine dovelo do toga da 'bošnjačka država postane utočište teroristima iz cijelog svijeta'. Cijeli svijet ima problema s terorizmom, a svjedoci smo da su i Hrvatsku nedavno potresli teroristički napadi", kaže za list Ahmetović.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je u govoru u Njujorku Dodika nazvao "novim Miloševićem" te pozvao novu američku administraciju da ga spriječi u "ambiciji da uništi BiH". On je utvrdio da u regionu "još postoje snage koje se protive politici evropskih integracija" te da se te snage prije svega nalaze u Srbiji "zbog imperijalističkih ciljeva koje žele ostvariti u budućnosti". Osim toga, hrvatski predsjednik je iznijeo i "strahovanja za budućnost BiH ukoliko bi se RS otcijepila i pripojila Srbiji".

"Kao što svijet nije prepoznao politiku Miloševića, tako danas ne prepoznaje politiku Dodika. Kada bi Dodik uspio RSda priključi Srbiji, onda bi se isto tako Hrvati iz Hercegovine željeli da priključe Hrvatskoj i ostala bi mala bošnjačka država okružena neprijateljima. Kad bi se to dogodilo, ta mala država bi postala utočište terorista ovog svijeta", rekao je Mesić.

Analizirajući sve učestalije verbalne napade hrvatskog predsjednika na RS i njene čelnike te nekoliko puta ponovljena poređenja između Dodika i Miloševića, profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Petar Kunić ističe da Mesićevi istupi predstavljaju čist bezobrazluk i nezapamćeno miješanje u unutrašnje stvari druge države.

" Mesić svjesno potpiruje antisrpsko raspoloženje kod jednog dijela zapadnih diplomata jer stalno ponavlja teze koje kod njih proizvode strah i delimično uzrokuju nove pritiske na RS i Srbiju. Riječ je o podmuklom načinu vođenja politike koji su, srećom, u posljednje vrijeme prozrele i najmoćnije zemlje svijeta ", kaže Kunić.

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je da se Mesić očigledno svrstao u red sitnih lobista bošnjačke politike i da na taj način devalvira funkciju predsjednika Hrvatske.

"Mesić je plaćenik nekih međunarodnih lobističkih grupa koje pokušavaju da ojačaju političku poziciju Harisa Silajdžića, koji polako gubi ugled i u Briselu i u Vašingtonu. U suštini, njegove izjave žele da isprovociraju nedejtonsku ili nelegalnu smjenu Dodika ili neki drastični potez u BiH koji bi onemogućio postojanje RS ili, u krajnjoj instanci, doveo do centralizovane BiH ", rekao je Vasić.

Stjepan Mesić je u oktobru ove godine u intervju njemačkom listu "Špigl" izjavio da je Republika Srpska "nastala na genocidu, ratnim zločinima i etničkom čišćenju."

Tokom nedavne posete Tuzli povodom obilježavanja Dana ZAVNOBiH - a, Mesić je predsjednika Vlade RS Milorada Dodika nazvao "iluzionistom koji ne priznaje BiH."

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE