• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podjela imovine po teritorijalno-funkcionalnom principu

Članovi Komisije za državnu imovinu iz Republike Srpske (RS) pripremili su radnu verziju zakona o državnoj imovini.

 Podjela imovine po teritorijalno-funkcionalnom principu Izvor: MONDO

U skladu sa dogovorom iz Pruda, radna verzija zakona o podjeli imovine predviđa teritorijalno-funkcionalni princip.

"Rukovodili smo se sporazumom iz Pruda koji predviđa teritorijalno-funkcionalni princip, prema kojem imovina pripada entitetima, odnosno dijeli se prema mjestu gdje se nalazi. Institucijama BiH pripašće ona koja im je potrebna za obavljanje poslova predviđenih Ustavom i zakonoma'', izjavio je Srni član Komisije za državnu imovinu Nikola Kovačević.

On je naglasio da je za RS sporazum iz Pruda u cjelosti prihvatljiv, što znači da nepokretna vojna imovina, poput kasarni i ostalih takozvanih perspektivnih vojnih objekata, pripada institucijama BiH, dok im trebaju.

"U momentu prestanka potrebe za ovom imovinom, pravo vlasništa se vraća entitetima, odnosno Brčko distriktu. Ostala imovina za koju se već sada zna da nije perspektivna automatski je vlasništvo entiteta'', objasnio je Kovačević, koji je i pomoćnik ministra pravde RS.

Kovačević je istakao da je podjela imovine prema teritorijalno-funkcionalnom principu jedino moguća sporazumom zaključenim između Savjeta ministara i vlada RS i FBiH, što bi bio pravni osnov za upis u zemljišne knjige.

"Opšte je pravilo građanskog prava da imovinu na kojoj postoji suvlasništvo ili zajedništvo, kao što je to slučaj u BiH, mogu dijeliti subjekti koji na nju polažu to pravo'', precizirao je Kovačević.

On je naglasio da će radna verzija zakona o državnoj imovini danas biti proslijeđena predsjedavajućem Komisije za državnu imovinu Zvonimiru Kutleši, koji je narednu sjednicu zakazao za drugu polovinu decembra.

Na posljednjoj sjednici Komisije za državnu imovinu u Sarajevu nije postignuta potpuna saglasnost o svim bitnim pitanjima, a posebno o ulozi Savjeta ministara BiH i vlada entiteta u raspodjeli imovine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE