• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: Srbija ima posebnu odgovornost u regionu

Lajčak je istakao važnost normalne komunikacije i saradnje u zajedničkim ambicijama zemalja regiona da se integrišu u EU i NATO.

 Lajčak: Srbija ima posebnu odgovornost u regionu Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, koji je u jednodnevnij posjeti Beogradu, izjavio
je da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma ima posebnu ulogu i odgovornost u nastojanju zemalja regiona da se priključe Evropskoj uniji i NATO.

"Mi smo danas 13 godina nakon Dejtona. BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ima jasne evropske ambicije i u tim ambicijama je jako važno da imamo dobru regionalnu atmosferu. Srbija kao potpisnik Dejtonskog sporazuma ima posebnu uogu i posebnu odgovornost u odnosu na BiH", rekao je Lajčak u intervjuu agenciji Beta.

Lajčak je istakao važnost dobre regionale atmosfere, normalne komunikacije i posebno saradnje u zajedničkim ambicijama zemalja regiona da se integrišu u EU i NATO.

"Tu Srbija može da igra značajnu i nadam se konstruktivnu ulogu", rekao je Lajčak.

Govoreći o postignutim rezultatima u ovoj godini u BiH, Lajčak je istakao da je jedan od ključnih uspjeha potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju sa EU, dodavši da to "nažalost nije dovelo do promjene cjelokupne atmosfere u zemlji".

"Još uvijek imamo previše tenzija, previše konfrontacija, previše nacionalističke retorike, previše ponasanja da se političari obraćaju svojim biračima potpuno zanemarujući druge gradjane BiH", ukazao je on.

Lajčak je rekao da takva obraćanja "vrlo često izazivaju negativne efekat i lošu atmosferu u zemlji".

"Još uvek imamo neodgovorno ponašanje i neodgovorna obećanja. S jedne strane, neko igranje oko mogućnosti secesije Republike Srpske, a s druge strane, neko obećavanje ukidanja RS kao jednog entiteta BiH", podsjetio je on.

"I jedno i drugo je nemoguće. BiH ima budućnost kao jedna zemlja. Ili će ova zemlja napredovati ili nazadovati. Svi gradjani BiH bez obzira da li su Srbi, Bošnjaci, Hrvati ili ostali mogu da žive u jednoj prosperitetnoj zemlji ili u jednoj zemlji koja nazaduje", rekao je visoki predstavnik.

Govoreći o dobrim, pozitivnim rezultatima iz 2008, Lajčak je istakao dogovor lidera najvećih stranaka tri konstitutivna naroda o ustavnim reformama neophodnim za dalju evropsku integraciju zemlje.

"Dogovor je značajan ne samo što se bavi ključnim pitanjima, već i zbog toga što nam pokazuje model političkog ponašanja koji je BiH ne samo potreban nego i jedini mogući... Da politički lideri koji predstavljaju sve konstitutivne narode sjede zajedno, razgovaraju i
dogovaraju se i postignu kompormis pirhvatljiv za sve", rekao je Lajčak.

Lajčak je ukazao da je sada važno da se taj dogovor pretvori u konkretnu akciju, u zakone koji će biti "pretvoreni u život".

"Taj dogovor ima potencijal da postane model neke nove političke kulture u BiH i naravno ja bih želio da to vidim", ocijenio je Lajčak. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE