• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policajci ispred OHR-a: Pustite nas da se iselimo!

Desertifikovani policajci u BiH traže da im bude dozvoljeno iseljenje iz BiH, jer nisu zadovoljni rješavanjem njihovog statusa

 Policajci ispred OHR-a: Pustite nas da se iselimo! Izvor: MONDO

Desertifikovani policajci u BiH od jutros protestuju ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, zahtijevajući da im bude dozvoljeno iseljenje iz BiH, jer su nezadovoljni nerješavanjem njihovog statusa i nemogućnošću vraćanja na radna mjesta.

"Mi smo kategorija koju ne tretira država i zakonodavstvo i zbog toga ćemo danas potpisati i poslati izjavu Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK) u Ženevi kojom tražimo da BiH dozvoli da se iz nje iselimo", rekao je predsjednik Udruženja desertifikovanih policajaca iz Republike Srpske Jovo Šinik.

Šinik je ocijenio da su svi zakoni, koje donese domaća vlast, mrtvo slovo na papiru, jer nemaju zeleno svijetlo prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana, "koji svojim ponašanjem direktno ugrožava živote desertifikovanih policajaca i njihovih porodica", te dodao da je to razlog zašto traže da se isele iz BiH.

On je izjavio da dosadašnji pozivi MKCK-a da pošalje predstavnike koji bi evidentirali desertifikovane policajce zbog životne ugroženosti njih i njihovih porodica, upućivani posredstvom domaće vlasti, nisu urodili plodom, jer su bili blokirani od OHR-a. Šinik je poručio da će desertifikovani policajci izaći iz BiH kao ilegalci, ukoliko bude opstruisan i najnoviji apel MKCK-u.

"Obraćanje vladinim i nevladinim organizacijama nema nikakve svrhe, jer OHR predstavlja svu vlast i vrši nasilje nad BiH, pa i nama", ističe Šinik.

On je dodao da desertikovane policicje ne tretira nijedna institucija u BiH, kao ni zakonodavna, izvršna i sudska vlast, koja ih nema ni u jednom programu, zbog nasilja koje provodi Gregorijan.

Šinik je pokazao i pismo komesara za ljudska prava Savjeta Evrope Tomasa Hamarberga najvišim zvaničnicima BiH od 18. jula, koji su se, kako je rekao, oglušili o njegovu molbu i upozorenje kada je riječ o problemu desertifikovanih policajaca.

Šinik je rekao da iz RS ima 81 desertifikovani policajac, a iz Federacije BiH /FBiH/ 144.

Predstavnik Udruženja desertifikovanih policajaca FBiH Kemal Kobilica rekao je da je danas 60. godina od kada su UN donijele povelju o ljudskim pravima i da ovaj dan desertifikovani policiajci u BiH obilježavaju tužno, jer su ih organi UN 2002. godine, uz pomoć domaćih institucija, istjerali sa posla.

Kobilica je istakao da njihova borba traje već sedam godina, te dodao da su se 30. aprila 2007. godine, kada su dobili i Predsjednički izjavu Savjeta bezbjednosti, ponadali da će se vratiti na posao, ali da je OHR to stopirao.

On je ocijenio da je izmjena Zakona o policijskim službenicima samo igra da se prikaže da je zaštita ljudskih prava poboljšana i upozorio da će ljudska prava desertifikovanih policajaca biti ugrožena sve dok ne budu vraćeni na posao.

Desertifikovani policajci su odlukom UN prije šest godina ostali bez dozvole za rad, a za stanje u kome se nalaze smatraju odgovornim OHR koji, kako navode, sprečava domaće vlasti da u potpunosti provedu Predsjedničku izjavu Savjeta bezbjednosti UN od 30. aprila 2007. godine da budu vraćeni na posao.

Desertifikovani policajci su u junu ove godine osam dana štrajkovali glađu ispred OHR-a, tražeći povratak na posao i primjenu Predsjedničke izjave.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE