• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak Dodiku i Mesiću: Razgovarajte direktno!

Visoki predstavnik za BiH izjavio je da način komunikacije Dodika i Mesića ne pomaže atmosferi u regionu i prepručuje im direktan razgovor.

 Lajčak Dodiku i Mesiću: Razgovarajte direktno! Izvor: MONDO

Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak ocijenio je da način komunikacije hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i premijera Republike Srpske /RS/ Milorada Dodika ne pomaže atmosferi u regionu i istakao da se Dodik i Mesić "moraju razjasnisti u direktnom razgovoru".

"Stvarno je došlo vrijeme da se razjasne stvari i da Dodik i Mesić razgovaraju", rekao je Lajčak Srni, komentarišući izjavu Mesića da je Dodik "glavna opasnost po mir u regionu".

Navodeći da je spreman, ako treba, da posreduje sastanku Dodika i Mesića, Lajčak je rekao da je pročitao tu Mesićevu izjavu i dodao da misli da bi bilo dobro da se normalizuje atmosfera, jer je to u interesu svih, i da se razjasne odnosi.

"Nije ovo prvi put da dolazi do nekih `prepucavanja` između Mesića i Dodika...Ne volim to da vidim, to ne pomaže nikome... Mislim da je najbolji način da se to raščisti i da Mesić i Dodik direktno razgovaraju. Ja ne volim poruke preko medija i ne mislim da to pomaže ičemu. Zato smatram da bi bilo dobro da glavni akteri sjednu i da se razjasne", rekao je Lajčak.

On je naveo da takava komunikacija ne pomaže ni procesu evropskih integracija.

"Treba svi da shvatite da, ako želite da se integrišete u jednu veliku porodicu evropskih demokratskih država, onda prvo treba da dokažete da imate dobre odnose sa svojim susjedima i da ste zreli za te odnose. Zato stvari treba da se raščiste", rekao je Lajačak.

On je dodao da predsjednik Hrvatske ima neke svoje sumnje u odnosu na ponašanje Dodika i dodao da bi bilo dobro da premijer RS ima priliku da objasni da te sumnje nisu osnovane.

Lajčak je naveo da se treba zapitati zašto dolazi do takvih izjava i koliko povoda daju neke izjave koje dolaze iz RS tome da se u Hrvatskoj stvara takav osjećaj.

On je naveo da je Mesić predsjednik jedne suverene države "i zna šta i zašto govori".

"Nije moje da dozvoljavam ili ne predsjednicima drugih država da nešto govore", dodao je visoki predstavnik za BiH.

(Srna/foto: arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE