• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VSTS mimo zakona

"VSTS je prva i jedina institucija koja je onemogućila da se izvrši reviziju sredstava dobijenih kao grant Evropske komisije", kaže Majkić

 VSTS mimo zakona Izvor: MONDO

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zaključila je da se prilikom revizije poslovanja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH u 2008. godini izvrši i revizija grantova za ovu instituciju u 2006. i 2007. godini, u iznosu oko 8,5 miliona KM.

Prema riječima člana Komisije Dušanke Majkić, VSTS je prva i jedina institucija koja je onemogućila Kancelariju za reviziju da izvrši reviziju sredstava dobijenih kao grant Evropske komisije - 3,5 miliona u 2006. godini i oko 5,1 miliona u 2007. godini.

"Oko 8,5 miliona KM je neopravdano utrošeno, odnosno ne zna se u šta je utrošeno“, istakla je Majkićeva u izjavi za Srnu i upozorila da se radi o instituciji iz domena pravosuđa koja se odlučila da se ponaša mimo pravila koja važe za sve.

Podsjaćajući da je VSTS od Parlamentarne skupštine BiH tražio autentično tumačenje treba li ili ne treba da sarađuje sa Kancelarijom za reviziju, Majkićeva je navela da je Ministarstvo pravde, ocjenjujući ponašanje Savjeta, reklo da Zakon o reviziji sve institucije obavezuje da podnesu dokumentaciju o finansijskom poslovanju i da niko nije isključen iz toga.

Majkićeva je dodala da je i šef Misije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas pismeno odgovorio da ugovor između Evropske komisije i VSTS u kojem stoji da reviziju vrši nezavisna revizorska kuća, ne sprečava Kancelariju za reviziju da obavi svoj posao, u skladu sa zakonom BiH.

"Nema nikoga ko je potvrdio da je stav VSTS ispravan", zaključila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, na današnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet potvrđeno je da je ponašanje VSTS neosnovano i nezakonito, zbog čega će se tražiti striktno provođenje donesenih zaključaka.

Majkićeva je za revizorski izvještaj o trošenju budžetskih sredstava u VSTS rekla da je "relativno dobar“.

"Ima uočenih nedostataka u proceduri javnih nabavki i u kadrovskoj popuni, za šta je VSTS optužio Agenciju za državnu službu, ali je direktor Agencije Jakob Finci na sjednici Komisije objasnio da Agencija nije nadležna za prijem u radni odnos u VSTS“, zaključila je Majkićeva.

Direktor Sekretarijata VSTS Elmira Pašagić izjavila je da su u ovoj instituciji smatrali da trošenje donatorskih sredstava, koje se provodi na osnovu zakona o VSTS, podliježe samo nezavisnoj reviziji jer se radi o sredstvima koja su mimo operativnog budžeta.

"Radi se o značajnim sredstvima i mi nismo imali dovoljno sredstava i ljudi da bi opslužili dvostruku reviziju", rekla je Pašagićeva, dodavši da su sva ta sredstva trošena na osnovu potpisa Ministarstva finansija BiH.

Prema njenim riječima, srestva dobijena od Evropske komisije utrošena su za opremanje Suda u Istočnom Sarajevu, prostorija Vijeća, nabavku 3 000 kompjutera u sudovima i tužilaštvima te za druge namjene.

Pašagićeva je rekla da je VSTS spreman da provede zaključke Komisije za finansije i budžet Doma naroda.

Završno s današnjom sjednicom, Komisija za finansije i budžet Doma naroda završilia je saslušanje 35 institucija BiH i sad predstoji izrada prijedloga pojedinačnih i zajedničkih mjera za sve institucije, o kojima će se na posebnoj sjednici izjasniti Dom naroda.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE