• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje Kličkoviću: Svjedok o početku rata

Svjedok Tužilaštva BiH iz SAD Ričard Batler ustvrdio je da je građanski rat u BiH počeo upadom Arkanovih jedinica u Bijeljinu 1. aprila 1992. godine

 Suđenje Kličkoviću: Svjedok o početku rata Izvor: MONDO

Svjedok Tužilaštva BiH iz SAD Ričard Batler u nastavku suđenja Gojku Kličkoviću pred Sudom BiH ustvrdio je da je građanski rat u BiH počeo upadom Arkanovih jedinica u Bijeljinu 1. aprila 1992. godine.

Nakon insistiranja odbrane da pojasni događaje iz marta 1992. godine u BiH, ekspert iz SAD je rekao da je mu je poznato da su pripadnici Hrvatskih oružanih snaga /HOS/ upali u Bosanski Brod i počinili zločin u Sijekovcu.

"Batler je potvrdio i da mu je poznato da je jedan broj Amerikanaca hrvatskog porijekla ratovao u snagama HOS-a u BiH i da je čuo za događaje u Bosanskom Brodu", dodao je Tomić.

Tomić smatra da je izjava Batlera, koji je više od 20 godina radio u vojno-bezbjednosnim organima SAD, a 1997. godine i u Haškom tribunalu gdje je pomagao istrage ratnih zločina, veoma značajna.

"Batlerova kvalifikacija je veoma značajna radi istinitog razjašnjenja karaktera rata u BiH", ističe Tomić.

On je naglasio da u Sudu BiH postoje različita viđenja karaktera proteklog rata, jer jedni tvrde da je u BiH bila agresija, drugi da je bio građanski rat, treći da je bio vjerski rat, te da je Batler svojim svjedočenjem potvrdio da je od 1992. do 1995. godine u BiH bilo svih elemenata, pa i elementa građanskog rata.

Tomić je najavio da će narednih dana otputvati u Hag kako bi uzeo iskaze od Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika na okolnosti optužbe protiv Gojka Kličkovića.

Takođe će zatražiti da Karadžić i Krajišnik budu svjedoci odbrane.

Tužilaštvo BiH tereti Gojka Kličkovića, Jovana Ostojića i Mladena Drljaču za zločine počinjene na području Bosanske Krupe tokom 1992. godine.

Optužnica tereti Kličkovića da je, kao visoki funkcioner Srpske demokratske stranke, Skupštine Srpske opštine Bosanska Krupa i komandant Kriznog štaba, planirao, pokrenuo, naredio i počinio napad na području Bosanske Krupe, Bosanske Otoke i Ostružnice, pri čemu je ubijen veliki broj civila Bošnjaka, a njihove kuće su zapaljene i opljačkane".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE