• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro brže procesuiranje ratnih zločina

Švendimen smatra da će procesuiranje ratnih zločina ubrzati tako što će se jedan broj predmeta ustupiti kantonalnim i okružnim tužilaštvima.

 Uskoro brže procesuiranje ratnih zločina Izvor: MONDO

Rukovodilac posebnog Odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Dejvid Švendimen istakao je danas u Istočnom Sarajevu da će u narednom periodu biti ubrzano procesuiranje ratnih zločina tako što će jedan broj predmeta biti ustupljen kantonalnim i okružnim tužilaštvima.

Švendimen je u razgovoru sa načelnikom Uprave kriminalističke policije Republike Srpske /RS/ Gojkom Vasićem, načelnikom Odjeljenja za istraživanje ratnih zločina u Upravi kriminalističke policije RS Rankom Karanovićem i članovima Tima MUP-a RS za istraživanje ratnih zločina, naglasio da se ubrzavanje postupaka može postići i tako što će se predmeti objediniti po događaju i situaciji.

On je dodao da plan rada Tužilaštva BiH podrazumijeva reorganizaciju rada Posebnog odjeljenja za ratne zločine čime će se "brže dolaziti do podizanja optužnica", saopšteno je iz Tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina.

Švendimen je izrazio zadovoljstvo što je mogao da se uvjeri u vidne rezultate koje je ovaj tim ostvario na prikupljanju i dokumentovanju krivičnih djela ratnih zločina.

Vasić je tokom sastanka insistirao da se ubrzaju istrage ratnih zločina i da se obezbijedi ravnopravno procesuiranje svih predmeta.

On je naglasio da je potrebno ubrzati istragu nad 36 policajaca MUP-a RS koji su suspendovani i javno diskreditovani kao lica koja su osumnjičena za genocid u Srebrenici.

"Neophodno je da se onemogući ponavljanje i dupliranje istraga, te da se određeni predmeti ustupe susjednim državama, jer je jasno da se krivični postupak u BiH neće moći završiti zbog državljanstva izvršilaca", rekao je Vasić.

Koordinator Tima MUP-a RS za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak podsjetio je da je Tim za deset mjeseci ove godine podnio nadležnim tužilaštvima 45 izvještaja ili dopuna ranije podnesenih krivičnih prijava protiv 55 lica za zločine nad 295 žrtava, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE