• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšen instruktor terorista iz BiH

U Pakistanu uhapšen Zakir Rehman Lahvi, odgovoran za napade u Mumbaiju i koji je rukovodio vojnim operacijama u BiH.

 Uhapšen instruktor terorista iz BiH Izvor: MONDO

Zakir Rehman Lahvi, operativni komandant ekstremističke grupe Laškar e taiba, koji je odgovoran za nedavne napade u indijskom gradu Mumbai i koji je rukovodio vojnim operacijama u BiH, uhapšen je u Pakistanu, prenosi Si-En-En.

Ovo je potvrdio i pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani dodajući da je, osim Lahvija, uhapšen i Zarar Šah, takođe član Laškar e Taibe.

Indija je ovu terorističku grupu optužila da stoji iza nedavnog velikog terorističkog napada na grad Mumbai.

Neimenovani zvaničnici ranije su izjavili da je Lahvi priveden u bazi grupe Laškar u Kašmiru prije četiri dana, ali do sada nije bilo zvanične potvrde za to.

Ovu ekstremističku grupu SAD su uvrstile na listu terorističkih organizacija povezanih sa "Al kaidom". Zakir Rehman Lahvi rukovodio je operacijama Laškar e taibe u jugoistočnoj Aziji, Čečeniji, BiH i Iraku, piše "Glas Srpske".

Zarar Šah je komandant ove islamističke grupe zadužen za organizovanje operacija. Potvrda o hapšenjima uslijedila je tri dana nakon što su pakistanske snage bezbjednosti izvršile napad na kamp Laškar e taibe kod Muzafarabada, prijestonice pakistanskog dijela Kašmira.

Član ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže da je Lahvi bio instruktor mudžahedina koji je u BiH boravio 1994. godine i u koju je dolazio i 1996. i 1997. godine.

"Tih poslijeratnih godina Lahvi je učestvovao u obuci policijskih snaga Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona. Njegova organizacija za slobodu Kašmira Laškar e taiba je zabranjena, a dio je organizacije `Braća u molitvi`. Ta organizacija je član egipatske islamske braće Džama al islamija. Na vrhu te piramide je Ejman Zavahiri", kaže Galijašević.

On ističe da je teško otkriti da li je Lahvi imao državljanstvo BiH, jer je problem to što se teroristi i mudžahedini u BiH pojavljuju sa različitim identitetima.

Prema njegovim riječima, moguće je da je on uzeo ime Lahvar al Hadija, sin Abdulaha, iz Kazablanke u Maroku, rođen 1968. godine, za koje se ovdje zna.

Predsjednik Komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH Vjekoslav Vuković izjavio je da za sada ne može da kaže da li je Zakir Rehman Lahvi imao državljanstvo BiH i da li je to državljanstvo bilo predmet revizije.

"Provjerićemo sve navode čim za to stigne zahtjev iz Agencije za istrage i zaštitu (Sipa). To je procedura, ali taj zahtjev još nije stigao", rekao je Vuković.

Pomoćnik direktora Sipe Dragan Lukač kaže da Komisiji za reviziju nije upućen nikakav zahtjev u vezi sa Lahvijem "jer Komisija to može da uradi bez zahtjeva Sipe", piše "Glas Srpske".

"Sipi se u vezi s tim slučajem nije obratio niko, nijedna država ni međunarodna institucija, niti je to traženo preko Interpola. Ali, mi ćemo provesti istragu u vezi s tom osobom", rekao je Lukač.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE