• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović za uspostavljenje funkcionalne BiH

Bakir Izetbegović smatra da bi bilo dobro da domaći političari sami uspostave funkcionalnu državu.

 Izetbegović za uspostavljenje funkcionalne BiH Izvor: MONDO

Član Predsjedništva SDA Bakir Izetbegović smatra da bi bilo dobro da domaći političari sami uspostave funkcionalnu državu i da se "pozdrave sa strancima i bonskim ovlaštenjima".

"Ako možemo napraviti funkcionalnu državu ne treba nam niko iz OHR-a da to uradimo" - rekao je Izetbegović i dodao da je to ozbiljan zadatak i obaveza koja stoji pred svima.

On je, komentarišući dogovor stranačkih lidera iz Pruda, rekao da je riječ o "vezanoj stvari" i da se ne može uraditi samo ono što jednoj strani odgovara već što odgovara svima".

"Popis stanovništva je vezan za povratak i Aneks sedam. Mi Bošnjaci ne možemo prihvatiti popis bez snažnog povratka, koji bi nam omogućio dobru poziciju u Republici Srpskoj (RS). To bi onda bilo po principu `ko je šta jamio, jamio`. Mi na to ne možemo pristati" - naveo je on i dodao da se mora dogovarati sa svima, a "kada je riječ o Srbima - onda je to premijer Milorad Dodik".

On je rekao da ako se želi zajednička država i sveopšti napredak onda se mora i dogovoriti.

"Sastanak u Prudu izazvao je sujetu druge dvojice jakih bošnjačkih lidera koji nisu prisustvovali tom dogovoru. Konkretno, protiv sporazuma iz Pruda su SDP i Stranka za BiH samo zbog toga što je SDA ponijela `štafetu` ispred bošnjačkog naroda. Do kraja godine moramo nešto uraditi u vezi sa ovim sporazumom bez obzira na svu ljutnju Zlatka (Lagumdžije) i Harisa (Silajdžića)", poručio je Bakir Izetbegović za "Fokus".

Govoreći o krizi vlasti u Federaciji BiH, on je priznao da je u ovom trenutku veoma e teško sastaviti manjinsku vladu.

"Potreban nam je jak partner, kao što su Stranka za BiH ili SDP, kako bismo preuzeli sav teret reforme, koju je neminovno provesti da bismo ublažili posljedice globalne ekonomske krize. Situacija je veoma delikatna, jer teško je očekivati da SDA taj teret može izdržati uz pomoć nekih manjih stranaka, a, s druge strane, postoje naše opravdane primjedbe na ponašenje lidera iz koalicione stranke - kaže Izetbegović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE