• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zirojević: Moramo odgovoriti zahtjevima EU

Ključni prioriteti predviđaju postizanje značajnog napretka u stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH.

 Zirojević: Moramo odgovoriti zahtjevima EU Izvor: MONDO

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević naglasio je značaj koji BiH treba da posveti na planu usklađivanja tehničkog zakonodavstva za legislativom EU i sistema ocjenjivanja usklađenosti u BiH.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU direktno predviđa obavezu BiH da uskladi zakonodavstvo u svim oblastima sa zakonodavstvom EU, te da obezbijedi njegovu punu primjenu u roku od šest godina od dana potpisivanja, rekao je Zirojević Srni.

On je pojasnio da je BiH obavezna da se najprije fokusira na elemente zakonodavstva koji se odnose na unutrašnje tržište i trgovinu, a to znači da će prioritet biti upravo na usklađivanju tehničke regulative, s obzirom da je ona ključni dio unutrašnjeg tržišta i od ključnog uticaja na trgovinu.

''Član 75 Sporazuma direktno upućuje na obaveze u pogledu tehničke regulative, jer definiše pitanja u oblasti standardizacije, metrologije, akreditacije i ocjenjivanja usklađenosti'', rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prema njegovim riječima, ocjena provođenja Sporazuma obavljaće se prema prioritetima utvrđenim u Evropskom partnerstvu, dokumentu koji u oblasti tehničke regulative reguliše ključne, kratkoročne i srednjeročne prioritete.

Ključni prioriteti predviđaju postizanje značajnog napretka u stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH koji podržava slobodno kretanje roba, kapitala, usluga i lica.

Ovi prioriteti odnose se na poboljšanje i provođenje pravnog okvira za standardizaciju, mjeriteljstvo, akreditaciju i sertifikaciju proizvoda kako bi bili usklađeni sa standardima EU, na jačanje kapaciteta institucija i infrastrukture kvaliteta, kao i pravnog osnova za postupke ocjenjivanja usklađenosti, obezbjeđenje pune funkcionalnosti Agencije za nadzor nad tržištem, kao i usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, što je i učinjeno.

Srednjoročni prioriteti podrazumijevaju nastavak uspostavljanja infrastrukture kvaliteta, dalji napredak u usvajanju evropskih standarda i ubrzavanje napora za prijem u punopravno članstvo Evropskog komiteta za standardizaciju, Evropskog komiteta za elektrotehničku standardizaciju i Evropskog instituta za telekomunikacione standarde.

Zirojević je naglasio da je BiH u domenu infrastrukture kvaliteta usvojila niz zakona, i to Zakon o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanje usklađenosti, Zakon o opštoj sigurnosti proizvoda, Zakon o nadzoru tržišta, Zakon o standardizaciji BiH, Zakon o akreditovanju BiH, Zakon o mjernim jedinicama BiH, kao i zakone o osnivanju instituta za standardizaciju, akreditaciju i mjeriteljstvo.

''Na donošenje tehničkih propisa u BiH ne bi trebalo gledati isključivo kao na ispunjavanje obaveza za članstvo u EU, jer to ne treba da bude cilj nego posljedica donošenja tehničkih propisa'', podvukao je Zirojević.

On je upozorio da, iako postoje svi ovi zakoni, ukupna situacija u oblasti tehničke regulative o ocjenjivanju usklađenosti u BiH nije zadovoljavajuća, tim prije, jer će EU vrlo brzo zahtijevati veoma konkretne pomake na planu primjene tehničkih propisa.

Zbog toga bi, kaže Zirojević, trebalo što prije definisati način imenovanja tijela za ocjenjivanje usklađenosti, a u postupku ocjene kompetentnosti tijela za ocjenjivanje usklađenosti treba koristiti dokumente Instituta za akreditaciju. Takođe, potrebno je da se definiše spisak proizvoda obuhvaćenih starim tehničkim propisima i da propiše obavezu njihove kontrole kod uvoza itd.

''Taj proces još je u toku i, u međuvremenu, trebalo bi intenzivirati rad Komiteta za tehničke propise i Agencije za nadzor nad tržištem, odnosno inspektorata, radi dostizanja rješenja uspostavljenih Zakonom o nadzoru nad tržištem, te entitetskim zakonima o inspekcijama'', rekao je Zirojević.

Prema njegovim riječima, Agencija ima koordinirajuću ulogu, a suštinsku ulogu u nadzoru tržišta zadržavaju entitetske inspekcije.

''Veoma je značajno da se sve nadležne institucije maksimalno stručno angažuju na preuzimanju direktiva, da intenzivnije počnu da rade na uspostavljanju osnovnih pretpostavki budućeg sistema, te da se pristupi imenovanju tijela za ocjenjivanje usklađenosti”, zaključio je Zirojević u izjavi Srni.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE