• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čavićevo zbogom SDS-u

Bivši predsjednik Srpske demokratske stranke(SDS) Dragan Čavić zvanično je istupio iz SDS-a i istovremeno najavio osnivanje nove partije.

 Čavićevo zbogom SDS-u Izvor: MONDO

Čavić je rekao da iz stranke nije istupio u ljutnji, niti zbog personalnog sukoba sa predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem, nego zato što ne može prihvatiti "diktaturu i podobnost" kao kriterijum izbora unutar partije.

"Ne mogu prihvatiti izborni inženjering u gradskoj organizaciji SDS-a u Banjaluci koji bez prekida traje od 2006. godine, kako tada, tako i danas, a nažalost postao je praksa čak i u najvišem organu stranke, a to je skupština SDS-a", naveo je Čavić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Navodeći razloge zbog kojih je istupio iz stranke, Čavić je istakao da posebno ne može prihvatiti ''nepostojanje političke platforme i prepoznatljivosti" SDS-a, kao ni "političku apatiju i dezorijentisanost" u kojoj se stranka nalazi posljednje dvije godine'.

"Ubijeđen sam da ima dovoljno ljudi koji smatraju da ovo društvo traži promjene i da u ovom društvu treba da se pojavi politika koja je drugačija i od politike koju manifestuje opozicija i one koju manifestuju vladajuće stranke u koaliciji", rekao je Čavić.

Čavić nije precizirao kako će se zvati nova stranka, ističući da neće mijenjati politički profil, te da će nova partija biti umjerena desna stranka koja u političkim stavovima preferira centru, potpuno jasno opredijeljena na to da je "RS nepromjenjiva dejtonska ketegorija, temelj državnosti BiH i da između BiH i entiteta mora postojati korelacija u kojoj ne postoji negacija".

On je dodao da za sada zna samo da Branislav Škobo i Vojislav Gligić žele s njim da učestvuju u osnivanju nove stranke, te da još nije siguran kako će svoj politički put nastaviti Dragan Kalinić.

Čavić je najavio da će u dogledno vrijeme objelodaniti političku platformu i statut nove stranke koji će istovremeno biti i javni poziv svima koji žele da se priključe.

"Stranka, u statusu kakvom je danas, neće graditi nikakve koalicione odnose sa strankama koje čine vlast, jer nema taj kapacitet, niti to želi. Istovremeno, gradiće svoj politički profil da na izbore 2010. godine izađe samostalno sa svim kandidatski listama u svim izbornima jedinicama za sve nivoe vlasti", rekao je Čavić.

On je istakao da se novim generacijama građana RS i BiH moraju ponuditi savremenije političke alternative, vrijednije promjene koje vode ka boljem životu.

Odgovarajući na pitanje da li je osnivanje stranke predstavlja cijepanje opozicije, Čavić je istakao da je upravo suprotno - da je formiranje nove stranke jačanje opozicije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE