• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korupcija u BiH široko rasprostranjena

"U BiH prisutni najopasniji vidovi korupcije, oni protiv kojih se najteže boriti i koji imaju najteže ekonomske posljedice."

 Korupcija u BiH široko rasprostranjena Izvor: MONDO

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak izjavio je u Sarajevu da korupcija predstavlja ozbiljan problem u BiH i da je neophodno da institucije vlasti preuzmu vodeću ulogu u borbi protiv ove negativne pojave na putu ka liberalizaciji viznog režima i EU.

"U BiH postoji korupcija u svim njenim aspektima", upozorio je Lajčak na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i kao zastupljene oblike korupcije naveo podmićivanje, nepotizam, pronevjere, preusmjeravanje javnih sredstava i poreske prevare.

Prema njegovim riječima, dosadašnji rezultati napora usmjerenih ka borbi protiv korupcije bili su razočaravajući, jer Strategija borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije donesena 2006. godine nije provedena, a nije uspostavljeno ni specijalizovano tijelo za sprečavanje korupcije, što je međunarodna obaveza koju je BiH dobrovoljno preuzela.

"I u izvještaju Evropske komisije o napretku za 2008. godinu navodi se da je korucija i dalje široko rasprostranjena i da predstavlja ozbiljan problem", rekao je Lajčak dodavši da se rezultati na ovom planu moraju poboljšati, i to dramatično.

On je istakao da su borba protiv korupcije i vladavina prava međusobno povezane i da se protiv korupcije ne može boriti ako se pri tome ne poštuje vladavina prava.

"Od suštinske je važnosti da institucije preuzmu vodeću ulogu i daju pozitivan primjer", poručio je Lajčak.

Visoki predstavnik kritikovao je Vladu Republike Srpske, koja je, prema njegovim riječima, mjesecima smatrala da je iznad zakona i odbijala da ispuni svoje obaveze u pogledu poštovanja prava.

"Ovo je jedan ozbiljan problem putem kojeg se daje signal cijeloj zemlji da ukoliko institucije ne moraju poštovati vladavinu prava i autoritet države, zašto bi to morali drugi", ocijenio je Lajčak.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić rekao je da je parlament spreman da aktivno radi na stvaranju odgovarajućeg pravnog okvira i instrumenata za borbu protiv korupcije.

"Sam parlament ne može sve riješiti, ali može mobilisati druge i učiniti ih odgovornim", dodao je Belkić.

Izvršni direktor Transparensi internešnela BiH Srđan Blagovčanin istakao je da su u BiH prisutni najopasniji vidovi korupcije, oni protiv kojih se najteže boriti i koji imaju najteže ekonomske posljedice.

"To je ta korupcija na najvišim nivoima vlasti: politička korupcija, korupcija u procesu privatizacije i javnog ugovaranja uopšte", precizirao je Blagovčanin.

On je ocijenio da se stvara nova pozitivna atmosfera u svjetlu činjenice da je Parlamentarna skupština BiH prihvatila inicijativu Transparensi internešnela i Otvorenog društva da usvoji novu strategiju za suzbijanje korupcije, prema kojoj bi parlament bio taj koji bi koordinirao i kontrolisao provođenje strategije.

"Ovo je bitno jer smo vidjeli da su prethodne tri strategije ostale mrtvo slovo na papiru", zaključio je Blagovčanin.

Dobrila Govedarica iz Otvorenog društva BiH podsjetila je da se BiH nalazi na 93. mjestu u svijetu po korupciji i da je najkorumpiranija zemlja u regionu.

Konferenciju su organizovali Transparensi internešnel BiH i Parlamentarna skupština BiH u saradnji sa partnerskim organizacijama povodom - Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE