• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunacionalno vijeće posvađalo Bošnjake i Hrvate

Politički rat Bošnjaka i Hrvata! Bošnjaci: Nema povezivanja kantona! Hrvati: Ne odustajemo!

 Međunacionalno vijeće posvađalo Bošnjake i Hrvate Izvor: MONDO

Najava premijera tri kantona s hrvatskom većinom da će do graja godine formirati međukantonalno vijeće izazvala je pravi politički rat između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, pa bošnjački politički vrh poručuje da neće biti povezivanja kantona, dok Hrvati odgovaraju da od svoje ideje neće odustati, piše "Pres RS".

Sve bošnjačke stranke ocijenile su da "postavljanje temelja za formiranje trećeg entiteta" nema izgled na uspjeh, dok hrvatske partije tvrde da je riječ o legitimnim interesima hrvatskog naroda u BiH.

Potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović zaprijetio je "inicijatorima ponovnog vaskrsa Herceg-Bosne" da će ih putem Ustavnog suda FBiH" veoma lako staviti na mjesto koje im pripada".

"Ovo što rade može ih samo odvesti tamo, gdje je otišla tzv. hrvatska samouprava. Nema ništa od spajanja kantona i granice se ne mogu brisati. Oni nemaju ustavnu poziciju da išta promijene", rekao je Izetbegović.

Potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić smatra da velike zasluge za ovakvo ponašanje vlasti hrvatskih kantona ima i predsjednik SDA Sulejman Tihić, koji je potpisom sporazuma u Prudu "dao krila separatistima", te dodaje da će predstavnici ove stranke u institucijama BiH "na sve moguće načine" nastojati da osujete pokušaj HDZ-a 1990 i HSP-a da pod maskom "ekonomske saradnje" ponovo uspostave Herceg-Bosnu.

Predstavnici hrvatskih političkih stranaka, koje su inicirale formiranje vijeća, kažu za "Press RS" da im ni po cijenu sankcija ne pada na pamet da odustanu od najavljenog projekta, te da je "katastrofalno stanje u kojem se nalazi hrvatski narod u Federaciji BiH" bio osnovni motiv rađanja ove ideje.

"Retorika koju koristi SDA podsjeća na najcrnje ratne dane. Ideja o međukantonalnom vijeću isključivo je motivisana diskriminatorskim odnosom vlasti FBiH prema kantonima s hrvatskom većinom. SDA nema moralno pravo da dijeli lekcije hrvatskom narodu, jer smo svjedoci svakodnevnog preglasavanja Hrvata u Parlamentu FBiH. SDA je i glavna smetnja uspostavljanju TV kanala na hrvatskom jeziku", istakao je portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar.

Iz HSP-a, čiji predsjednik Zvonko Jurišić je i premijer Zapadno-hercegovačkog kantona, tvrde da od projekta međukantonalnog vijeća neće odustati ni za živu glavu te da ova inicijativa ima uporište i u Ustavu FBiH.

Dobro obaviješteni izvori lista, bliski zapadnim diplomatskim krugovima u Sarajevu, tvrde da je napetost između bošnjačkog i hrvatskog političkog vođstva dobro zabrinula strance, koji su veoma uznemireni zbog ogromne nervoze bošnjačkog političkog establišmenta, pa su neki već podlegli pritisku.

"Bošnjaci su već dobili `prvu rundu`. Saopštenje američke Ambasade u kojem se podvlači da je `BiH suverena i međunarodno priznata država s unutrašnjom strukturom koja je usaglašena Dejtonom` to potvrđuje", kažu izvori "Presa RS".

Isti izvori dodaju da OHR još mudro ćuti, ali da ne treba sumnjati da će i njegov stav biti identičan.

Ukoliko Hrvati ne odustanu od formiranja međukantonalnog vijeća, sasvim je izvjesno da će idejni pokretači nove "hrvatske samouprave" biti strogo sankcionisani u bliskoj budućnosti, tvrde "Presovi" izvori.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna formirana je 18. novembra 1991. godine u opštinama s većinskim hrvatskim stanovništvom u BiH, Hrvatska Republika Herceg-Bosna proglašena je 28. avgusta 1993. u jeku bošnjačko-hrvatskih ratnih sukoba, a potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma 18. marta 1994. kojim je nastala Federacija BiH, okončano je postojanje Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Hrvatski narodni sabor je 3. marta 2001. godine donio odluku o uspostavljanju "hrvatske samouprave" u kantonima s hrvatskom većinom, ali je "samouprava", nakon žestokih političkih trzavica, "ugušena".

Premijeri Hercegovačko-neretvanskog Srećko Boras, Zapadno-hercegovačkog Zvonko Jurišić i Livanjskog kantona Nediljko Rimac objavili su 9. decembra, nakon dogovora lidera HDZ 1990, međusobno povezivanje s ciljem "zaštite interesa i ekonomske koordinacije".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE