• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HDZ 1990: Manipulacije Čovića i Tihića

HDZ 1990 osbacuje ''osude i manipulacije" Čovića i zvaničnika SDA o najavi koordinacije tri kantonalna premijera

 HDZ 1990: Manipulacije Čovića i Tihića Izvor: MONDO

HDZ 1990 najodlučnije odbacuje ''osude i manipulacije" predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i zvaničnika SDA o najavi koordinacije tri kantonalna premijera putem moguće ustavne forme međukantonalnog vijeća.

''Oni ponovo bacaju prašinu u oči javnosti govoreći o nekoj podjeli Hrvata u BiH i da premijeri tri kantona i koalicijske stranke nemaju jasnog stava što uopšte žele u BiH ne nudeći nijedan argument protiv'', ističu iz HDZ-a 1990.

Oni dodaju da su takvim izjavama HDZ BiH i SDA potvrdili iste stavove, jer je SDA, dan ranije, osudila koordinaciju tri premijera kao pokušaj oživljavanja Herceg-Bosne.

HDZ 1990 ističe da ih je nemoguće obeshrabriti u namjeri da koordinacijom rada institucija vlasti kantona poboljšaju ukupno stanje i spriječe "pogubne posljedice privrednog, finansijskog i socijalnog stanja u BiH, posebno u FBiH".

Ova stranka podsjeća da je na sceni kontinuirano razvlašćivanje kantona što je kulminiralo usvajanjem Zakona o raspodjeli prihoda koji su poslanici HDZ-a 1990 morali osporiti putem Ustavnog suda, te ignorisanje prostora Hercegovine u kapitalnim projektima i investicijama, zaustavljanje privatizacije najznačajnijih privrednih subjekata s područja ovih kantona, kao i debalans u federalnom budžetu od više od 400 miliona KM i naglašava da HDZ 1990 neće ćutati.

''I najnovija Rezolucija Evropskog parlamenta, kao jedan od najvažnijih prioriteta, postavlja strukturalne i suštinske reforme u FBiH i na to poziva, a ne kao što SDA i HDZ BiH pokušavaju, bacanjem `prašine u oči` promjenom jednog ili dva ministra'', navode iz HDZ-a 1990.

Oni ističu da ih ne može preplašiti ni ratna retorika u saopštenju SDA.

''Svojim napadima Dragan Čović i Sulejman Tihić, zagovornici propalog aprilskog paketa ustavnih promjena iz 2006. godine, nastavljaju medijskim manipulacijama prikriti realnost da je BiH podijeljena na dva entiteta, s potpunom bošnjačkom i srpskom dominacijom, gdje su Hrvati `puki objekat` i da za tu stvarnost odgovornost ne prebacuju na HDZ 1990'', navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je "krajnje licemjerna" Čovićeva tvrdnja da se hrvatski narod dijeli usklađivanjem politike vlada tri kantona, jer je "upravo on svojim potpisom aprilskog paketa i dogovorom u Prudu, suprotno Kreševskoj deklaraciji hrvatskih političkih stranaka, stvara pretpostavke za podjelu hrvatskog naroda i države BiH i svođenje konstitutivnog hrvatskog naroda na status nacionalne manjine".

''Više nas ne mogu iznenaditi Čovićevi stavovi o poziciji hrvatskog naroda i ustavnom uređenju BiH, jer ih odavno usklađuje sa svima, a samo ne s hrvatskim političarima'', optužuju iz HDZ-a 1990.

Čović je juče nazvao suludom inicijativu za formiranje međukantonalnog vijeća koju su predložili premijeri Zapadnohercegovačkog, Hercegovačko-neretvanskog i Livanjskog kantona Zvonko Jurišić, Srećko Boras i Nediljko Rimac naglasivši da ne podržava tu inicijativu.

On je ocijenio da ljudi koji predlažu ovakve projekte nemaju jasnog stava šta uopšte žele u BiH, te dodao da ovakvi projekti samo donose podjele među Hravti na hercegovačke i bosanske.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE