• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Pogrešna interpretacija, branim RS!

Premijer RS je izjavio da njegova izjava o pravosuđu BiH nije bila šovinistička, nego da je on branio pravo Srpske da se poštuju zakoni ove zemlje.

 Dodik: Pogrešna interpretacija, branim RS! Izvor: MONDO

"Treba poštovati odluke sudija, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Moja izjava od prije nekoliko dana, pogrešno interpretirana i istrgnuta iz konteksta, može da izazove određene nedoumice na tom planu", rekao je u petak Dodik i dodao da nije pravio razliku niti je imao namjeru da pravi razliku među ljudima po nacionalnoj pripadnosti.

On je istakao da je riječ o političkim činjenicama da se instrumentalizuje i politizuje Sud BiH.

"Nije dobra politička činjenica niti to može da bude da se nađu sudije koje su spremne da krše zakon BiH pod pritiskom određenih ambasada u BiH i međunarodnih struktura. Imajući u vidu naše uvjerenje da su Bošnjaci u Sarajevu oni koji žele da nestane RS, nije dobro da se na taj način provode ti postupci", rekao je Dodik.

On je nakon sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Konstantinom Šuvalovim rekao da su predstavnici međunarodnih organizacija i nekih ambasada reagovali, a da se nisu ni upoznali sa suštinom i kontekstom izjave.

"Ona nije šovinistička, niti sam ja čovjek tog tipa, ja samo branim pravo RS da se poštuju zakoni ove zemlje. To je najbolje i za BiH i RS. Ako se u to uključi nepoštivanje zakon i doda i ova etnička komponenta, onda je BiH u debelom i velikom problemu. To je bio kontekst. Ja se izvinjavam svima onima koji su možda pogrešno razumjeli", rekao je Dodik i dodao da ne želi da se izvini onima koji su namjerno i tendeciozno zloupotrijebili takvu izjavu.

On je rekao da ostaje bazična politička činjenica da Sud BiH, stvoren neustavno i nezakonito, pod pritiskom Pedija Ešdauna i ostale strukture, zloupotrebljava ovlaštenja iz Zakona o sudu BiH.

Dodik je istakao da je više od 90 odsto do sada završenih slučajeva ili onih koji se vode u Sudu BiH - protiv Srba - u predmetima ratnih zločina ili neke drugim oblicima procesuiranja.

Premijer RS je rekao da ne vidi angažman ni Tužilaštva ni sudova u vezi sa dvije godine starom prijavom koju su on i tadašnji predsjednik RS Dragan Čavić podnijeli protiv komandanta Petog korpusa Atifa Dudakovića za ratne zločine.

"Sud BiH i Tužilaštvo selektivni su i kao takvi neprihvatljivi za RS. Mi tražimo da se sud vrati u okvire zakona, da poštuje zakon, a onda će nam biti sasvim svejedno ko je sudija, ako je on objektivan i ako nije ostrašćen, a uvjeren sam da su Bošnjaci sudije u Sudu BiH ostrašćeni protiv RS", rekao je Dodik.

Dodik je ranije izjavio da je Tužilaštvo BiH selektivno preuzelo dokumentaciju o zgradi Vlade RS, s ciljem da napravi problem i pridruži se onima koji žele da pošalju sliku Evropi da u RS nešto nije u redu.On je istakao da su Sud i Tužilaštvo BiH prekršili zakon, kao i neke strane ambasade, koje su se dikretno miješale u te poslove i naveo da je za RS neprihvatljivo da u predmetima uperenim protiv nje sude sudije Bošnjaci i odbijaju pravno utemeljenu žalbu.

Komentarišući ovu Dodikovu izjavu, Lajčak je rekao da ''ne može da prihvati stav da ako je neko pripadnik druge nacije apriori mora da bude neobjektivan, negativan" i da mu to ''jako liči na šovinizam". "To je nešto što nema mjesta ni u jednoj državi, a pogotovo ne u državi koja je toliko multietnička kao BiH", istakao je Lajčak.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE