• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malo optužnica, okončanih predmeta i osuđenika

Trinaest godina po okončanju sukoba u BiH i dalje je mali broj podignutih optužnica, okončanih predmeta i osuđenih lica za ratne zločine.

 Malo optužnica, okončanih predmeta i osuđenika Izvor: MONDO

Pravni savjetnik Kancelarije OEBS-a iz Tuzle Amra Hamidović je na okruglom stolu o temi "Saradnja u predmetima ratnih zločina između civilnog društva i pravosuđa u distriktu" istakla da je uočeno da u oba entiteta i distriktu Brčko postoji nerazumijevanje potreba svjedoka u toku istražnog postupka i pred sudovima.

"Veoma je važno u ovakvim postupcima za ratne zločine obezbijediti pouzdanog svjedoka, jer je za to neophodno dosta priprema i rada kod istražilaca, sudija i tužilaca, ali i kod civilnog društva i nevladinih organizacija", rekla je Hamidovićeva.

Predsjednik Udruženja veterana Boračke organizacije Republike Srpske u Brčkom Jovan Pudić naveo je da već pet godina postoji izvjesna saradnja sa Tužilaštvom, ali da ona nije na zadovoljavajućem nivou.

"Prije dvije godine kompletna dokumentacija za zločin nad Srbima u Boderištu kod Brčkog otišla je na ocjenu u Tužilaštvo BiH, a još nemamo ni povratnu informaciju šta se s njom desilo. Kad Tužilaštvo bude radilo svoj posao kako treba i saradnja će biti bolja", rekao je Pudić.

Sekretar Udruženja nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta Sead Golić izrazio je nezadovoljstvo saradnjom sa tužilaštvom i sudovima u Brčkom.

"Činjenica je da je trenutno u postupku 29 predmeta ratnog zločina sa područja distrikta, a da su do sada okončana samo tri od kojih je jedan u obnovljenom postupku. Svjedoci smo da su mnogi predmeti prošli provjeru u Hagu i da su vraćeni sa oznakom `A`, ali da takvi slučajevi još nisu procesuirani", rekao je Golić.

Glavni tužilac distrikta Brčko Zekerija Mujkanović ocijenio je saradnju predstavnika ratnih žrtava okupljenih u nacionalna udruženja kao veoma dobru, ali ne toliko da ne bi mogla biti i bolja.

"Pažljivo ćemo saslušati predstavnike udruženja i njihove prijedloge, a sve koji budu konstruktivni primijenićemo u budućoj saradnji", rekao je Mujkanović.

Okrugli sto u Brčkom organizovala je Misija OEBS-a u BiH s ciljem sagledavanja mogućnosti za uspostavljanje bliže i efikasnije saradnje udruženja ratnih stradalnika i lokalnih i državnih pravosudnih institucija u procesuiranju ratnih zločina.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE