• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"CIPS": Vendorf opstruiše vlastite istrage?

Tužilac Heiki Vendorf koji vodi istragu u "slučaju CIPS", prema izvoru političkog magazina Crta BHT 1, opstruiše uspjeh vlastite istrage.

 "CIPS": Vendorf opstruiše vlastite istrage? Izvor: MONDO

Kao primjer opstrukcije magazin Crta istakao je slučaj načelnika Odjeljenja za administraciju Policijske uprave Hadžići, Ilidža i Trnovo Kimete Prasko koja je naredila svojim službenicima da se pomagaču Muhameda Ali Gašija Neziru Bajraktariju izmijene lični podaci mimo zakona i izdaju lični dokumenti na ime Safet Krivača.

Vendorf je preuzevši "slučaj Prasko" i dokazni materijal ometao istragu koju je vodilo Kantonalno tužilaštvo Sarajevo tokom prikupljanja dokaza u prostorijama Policijske uprave Hadžići, tvrde izvori ovog političkog magazina.

"Neposredno nakon što je kantonalni tužilac poslao pripadnike federalnog MUP-a da izuzimaju dokaze iz Policijske stanice Hadžići, stigli su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) sa Vendorfovom naredbom da obave identičan posao", navodi izvor Crte iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Tim postupkom se postavlja pitanje da li Tužilaštvo BiH, nesumnjivo pod jakim uticajem stranih zvaničnika u BiH pokušava skriti odgovornost same međunarodne zajednice za propuste u organizaciji projekta CIPS, jer je poznata njena velika uloga u uspostavljanju sistema izdavanja identifikacionih dokumenata , ističe se u prilogu.

U prilogu se navodi da "slučaj Prasko" dokazuje da pitanje stotina lažnih identifikacionih dokumenata nije isključivo pitanje propusta MUP-a Republike Srpske.

U maju i u septembru Tužilaštvo BiH izdalo je naloge za privođenje oko 30 policijskih službenika Republike Srpske u vezi sa problemom izdavanja lažnih identifikacionih dokumenata.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE