• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arhiva VRS pod patronatom Oružanih snaga?

Kompletna arhiva Vojske Republike Srpske nalazi se pod patronatom Oružanih snaga BiH,piše "Fokus".

 Arhiva VRS pod patronatom Oružanih snaga? Izvor: MONDO

Kompletna arhiva Vojske Republike Srpske smještena je u banjalučkoj kasarni "Kozara" i nalazi se pod patronatom Oružanih snaga BiHu situaciji kada je ovakva dokumentacija koja je pripadala Armiji RBiH predata arhivskim institucijama Federacije BiH, prenosi list "Fokus" pozivajući se na izvor u Vladi RS.

Isti izvor navodi da pojedinci ciljano opstruišu transfer ove građe u Arhiv RS nadajući se da ću arhiva biti deponovana u Sarajevo.

List navodi da su odlukom Vlade FBiH iz 2006. godine poslove prijašnjeg Ministarstva odbrane FBiH u vezi sa poslovima vezanim za arhivu preuzeli organi "nadležni za određene poslove", a da je preostala arhiva predata Arhivu FBiH, te da je godinu dana kasnije Vlada RS donijela sličnu odluku u kojoj je arhivsku građu Vojske RS nastalu od 1992. do 2005. godine ustupila na čuvanje Arhivu RS.

"Iz nekog razloga Ministarstvo odbrane BiH ne dozvoljava transfer dokumentacije. Tvrde da je prvo potrebno izraditi sporazum kojim bi definisali šta je od imovine potrebno Ministarstvu odbrane BiH. Međutim, već dugo vremena izbjegavaju potpisivanje ovog sporazuma i trajno rješavanje pitanja arhivske građe", naveo je izvor "Fokusa".

List navodi da je, odmah pošto je vlada arhivsku građu povjerila Arhivu RS, Ministarstvo odbrane BiH izradilo sporazum kojim je precizirano da će naknadno biti utvrđeno šta uraditi sa građom, blokirajući na taj način realizaciju odluke Vlade RS.

"U sporazumu je navedeno da je potrebno utvrditi šta je od građe potrebno Ministarstvu odbrane BiH, a preostali dio bi po toj logici trebalo da bude dostavljen Arhivu RS", rekao je ovaj izvor "Fokusa".

Predsjednik Radne grupe Vlade RS za praćenje i predlaganje rješenja na implementaciji Zakona o odbrani u BiH u periodu tranzicije Duško Ćetković ocijenio je da je jedino valjano rješenje predavanje ove dokumentacije Arhivu RS.

"Na taj način Arhiv RS bi ovu dokumentaciju arhivirao na mjestima koja su za to predviđena. Neki dijelovi bi po potrebi naknadno mogli biti dostavljeni Ministarstvu odbrane BiH. To su dijelovi koji se odnose na pitanje radnog staža pojedinih pripadnika vojske i slična dokumentacija", rekao je Ćetković.

Direktor Arhiva RS Ljiljana Radošević izjavila je da arhivska građa po ključnim načelima uvijek pripadne stvaraocu, pa bi ova trebalo da bude preuzeta od Arhiva RS.

"To pitanje će biti definisano sporazumom i uskoro ćemo znati na koji način će to biti riješeno", rekla je Radoševićeva.

Savjetnik u Sekretarijatu za odnose sa Haškim tribunalom Vlade RS Cvjetko Savić rekao je da predstavnici RS već gotovo pola godine pokušavaju doći do dokumentacije iz Arhiva VRS, potrebne za dva predmeta odbrane pred Sudom BiH.

"Istekao je zakonski rok za dostavljanje dokumentacije. Pokušavali smo na razne načine da dođemo do potrebne dokumentacije. Uputili su nas da zatražimo odobrenje Suda BiH, ali smo uvidjeli da pravila tog suda ne poznaju ovakve zahtjeve. Na ovaj način advokati odbrane su u potpuno nepovoljnom položaju, s obzirom da nemaju ključnu dokumentaciju potrebnu za rad", rekao je Savić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE