• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Astronomska" plata direktora

Direktor Doma zdravlja "Sveti Sava" jedan je od rekordera u visini ličnih primanja u Republici Srpskoj!

 "Astronomska" plata direktora Izvor: MONDO

Direktor Doma zdravlja "Sveti Sava" u Šekovićima Milorad Filipić sve do marta ove godine primao je astronomsku platu od gotovo 9.000 KM! On je jedan od rekordera u visini ličnih primanja u Republici Srpskoj.

Filipić je u martu sam sebi smanjio platu na 7.300 KM, da bi, poslije kritika ministra zdravlja RS Ranka Škrbića na račun prevelikih apetita direktora zdravstvenih ustanova, njegova oktobarska plata spala na "svega" 5.600 maraka.

Rade Rakulj, predsednik Udruženja penzionera RS, kaže da zbog Filipića i njemu sličnih poštenom i radnom čovjeku u Srpskoj nije ostalo ništa drugo nego da se ubije!

"Pojedinci očigledno žive k'o bubrezi u loju, a penzioneri nemaju ni za hljeba. Taj čovjek je za jedan mjesec zaradio onoliko koliko prosječan penzioner dobije za dve i po godine!? Šta jadni penzioner da radi nego da crkne od muke? Siguran sam da ni ljekari u Hjustonu nemaju plate kao ovi u Šekovićima i zato pozivam ministra Škrbića da uvede red i zakon u oblast zdravstva ", rekao je Rakulj.

Press RS posjeduje Filipićevu platnu listu za mart, prema kojoj je u tom mjesecu "zaradio" 8.813,79 KM, te za avgust, kada mu je isplaćeno 7.293,93 KM. Direktor tvrdi da nema ništa sporno u njegovoj gotovo nevjerovatnoj plati!

"Nemam nikakvog razloga da se stidim svoje zarade! Plata svakog radnika zaposlenog u zdravstvu je javna i sve platne liste nalaze se u Ministarstvu zdravlja u Banjaluci. Nema tu ništa skriveno i sve je isplaćeno po zakonu, po važećim koeficijentima i radnim satima. Zadnja plata koju sam dobio, za oktobar, iznosila je 5.600 KM, od čega je 2.400 moja direktorska plata, na šta otpadaju 172 radna sata" , kaže Filipić.

On objašnjava da je za to vrijeme pregledao više od 1.000 pacijenata i da je imao ukupno 320 radnih sati, od čega 148 sati otpada na dodatna dežurstva.

"Ne vidim nikakvu potrebu da krijem ili da se stidim svoje plate. Pa, poslanik u Narodnoj skupštini RS mjesečno dobije preko 3.500 maraka za jedno zasedanje, a pitanje je da li tamo uopšte i otvori usta ", kaže Filipić.

On ističe da visoke zarade u domu zdravlja u Šekovićima nikoga ne treba da čude jer petoro doktora koji su zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi radi prekovremeno kako bi nadoknadilo manjak lekarskog kadra.

On dodaje da i ljekari u toj izrazito nerazvijenoj opštini odlično zarađuju. Ristan Ristić je u avgustu zaradio 4.274,60 KM, a Jasmina Sokić 4.035,78 KM. I za ostale zaposlene ova ustanova prava je „zlatna koka". Plate medicinskih sestara su u prosjeku oko 1.700 KM, a čak i vozači i pomoćno osoblje primaju više od hiljadu maraka.

Ovi iznosi ozbiljno dovode u pitanje podatke koje su nakon apela premijera Srpske Milorada Dodika javno saopštili direktori javnih preduzeća i institucija, prema kojima njihova primanja ne prelaze iznos od 5.000 KM. Očigledno je da su direktori saopštili samo iznos osnovne plate, dok su razne beneficije vešto sakrili od očiju javnosti.

Press RS u Fondu zdravstvenog osiguranja saznaje da je, prema ugovoru za 2008. godinu, predviđeno da šekovićki dom zdravlja dobije ukupno 716.802 KM, ali da mu je do danas doznačeno čak 867.762 KM.

"Doznačena sredstva preko ugovorenog iznosa obuhvataju dio sredstava koje je Fondu prebacila Vlada RS, a raspoređena su na pojedine zdravstvene ustanove u procentu koji je srazmeran učešću ugovorenih sredstava", saopšteno je iz Fonda, ali nije precizirano za koje namjene su izdvojena ta sredstva.

Milenko Granulić, predsednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, tvrdi da mu je pozlilo kada je saznao kolika je plata direktora doma zdravlja u Šekovićima.

"To je bruka i sramota. Vjerujte da ste me ostavili bez teksta! Pa, nisu Šekovići Las Vegas!? Poznato mi je da rukovodioci pojedinih zdravstvenih ustanova u Srpskoj imaju astronomske plate, ali 9.000 mjesečno je pravo ludilo! To je 11 prosječnih plata medicinskih sestara ili 23 plate pomoćnih radnika! Nejasno mi je kakva je uloga Ministarstva zdravlja RS u cijeloj ovoj priči jer ne vjerujem da ministar Škrbić nije upoznat s ovim primjerom bezočnog arčenja para za lično bogaćenje" , kaže Granulić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE