• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orić pod istragom i pored zahtjeva Hagu

Haški tribunal ne može da naredi obustavi istragu Nasera Orića, rekla je Srni portparol bijeljinskog tužilaštva Danka Prodanović.

 Orić pod istragom i pored zahtjeva Hagu Izvor: MONDO

"Haški tribunal eventualno može od nas da traži taj predmet i onda odluči po njemu. Isto tako, predmet mogu da preuzmu i Republičko i Specijalno tužilaštvo, Tužilaštvo BiH i riješe ga po svom nahođenju, ali nama niko ne može zabraniti da nastavimo istragu", rekla je Prodanovićeva, komentarišući zahtjev advokatskog tima Nasera Orića da Haški sud naredi bijeljinskom tužilaštvu da obustavi istragu.

Ona je dodala da je ovaj predmet bio na ocjeni u Haškom tribunalu, koji ga nije preuzeo, nego ga je vratio bijeljinskom tužilaštvu, koje i dalje vodi istragu protiv komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića.

"Znamo mi da se nekome ne može suditi za isto djelo dva puta. Njemu je suđeno u Hagu po komandnoj odgovornosti i oslobođen je, a prema podacima kojima mi raspolažemo postoje neki elementi krivičnog djela ratnog zločina koji se njemu mogu staviti na teret, a koje je počinio na području Srebrenice i Bratunca u nekim mjestima koja se ne pominju u haškoj optužnici", navela je Prodanovićeva.

Ona je dodala da bijeljinsko tužilaštvo vodi istragu o djelima koje je Orić eventualno lično počinio i učestvovao u njima, a koja se nisu spominjala u Haškom tribunalu i koja nisu u vezi komandne odgovornosti.

Prodanovićeva nije mogla da kaže da li će biti podignuta optužica protiv Orića, navodeći da je istraga još u toku i da se ne zna do kojih bi saznanja tužilaštvo moglo da dođe.

"Ova istraga je pokrenuta kod nas još prije pet-šest godina i biće nastavljena", rekla je Prodanovićeva.

Advokatski tim Nasera Orića zatražio je ranije od Haškog tribunala da naredi bijeljinskom tužilaštvu da obustavi istragu protiv njihovog klijenta, pozivajući se na princip da se isto djelo istoj osobi ne može suditi dva puta.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE