• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović:BiH jedino kao složena država

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović smatra da BiH može postojati jedino kao složena država, ali nikako kao unitarna.

 Kuzmanović:BiH jedino kao složena država Izvor: MONDO

"Zato mislim da je za BiH jedino rješenje federalni sistem koji se može još poboljšati", rekao je Kuzmanović, navodeći da je i sadašnja BiH asimetnična federacija i da ta asimetričnost potiče od Federacije BiH , koja je kantonalno uređena.

Govoreći o promjeni Ustava BiH, Kuzmanović je naglasio da je zbog budućnosti BiH potrebno da dogovor bude postignut između unutrašnjih političkih snaga, bez miješanja i uplitanja stranog faktora.

"U tome, pogotovo, nema potrebe za miješanjem niti će se tražiti pristanak zvaničnog Zagreba i Beograda. Ova zemlja biće stabilna i održiva tek kada njeni građani i konstitutivni narodi postanu istinski odgovorni gospodari svoje budućnosti", smatra Kuzmanović.

Prema njegovom mišljenju, ima naznaka da bi dogovor iz Pruda o državnoj imovini i popisu stanovništva mogao da dobije neophodnu većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali da je usvajanje amandmana na Ustav BiH za sada neizvjesno.

"U pogledu dogovora da se status Brčko Distrikta reguliše ustavnim zakonom sa dvotrećinskom većinom, smatram da bi to trebalo učiniti običnim zakonom, koji bi podržale dvije trećine poslanika, s obzirom na to da Ustav BiH ne poznaje kategoriju ustavnog zakona", rekao je Kuzmanović.

Govoreći o neprovođenju Odluke o konstitutivnosti naroda, Kuzmanović je istakao da je to posljedica opstrukcije vlasti.

"Jednostavno, riječ je o tome da se najčešće pripadnici drugih nacionalnosti ne prijavljuju na konkurs za zapošljavanje. Problem je daleko izražajniji u FBiH, jer je samo u institucijama Sarajevskog kantona zaposleno oko tri odsto Srba, u ostalim kantonima da i ne govorimo, jer Sarajevo se često navodi kao primjer multietičnosti, a nažalost, to su samo prazne priče: stvarnost je daleko drugačija", rekao je Kuzmanović za "Dnevni avaz".

Komentarišući kritike pojedinih bošnjačkih i hrvatskih političara na RS, Kuzmanović je naveo da se neki od njih uopšte i ne trude da svojim angažovanjem doprinesu konkretnom rješavanju problema građana koje predstavljaju.

"Posebno su zlonamjerne i netačne izjave i nastupi potpredsjednika RS Adila Osmanovića, koji kontinuirano ima negativan odnos prema RS i njenim institucijama, koje, nažalost, predstavlja kao potpredsjednik Republike", pojasnio je Kuzmanović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE