• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: BiH sa tri federalne jedinice

Predsjednik HDZ-a BiH smatra da je najoptimalnije rješenje za BiH da bude sastavljena od tri federalne jedinice i distriktom Sarajevo

 Čović: BiH sa tri federalne jedinice Izvor: MONDO

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović smatra da je federalizacija BiH, prema kojoj bi ona bila sastavljena od tri federalne jedinice i distriktom Sarajevo, najoptimalnije rješenje i pravi put za sva tri naroda u BiH.

"BiH bi ovakvim uređenjem imala sve atribute normalne države i kao takva bi bila prepoznata od EU. S druge strane, bila bi i snažno decentralizovana", rekao je Čović i dodao da bi tri federalne jedinice, između ostalog, bile formirane i po etničkom kriterijumu.

Naglasivši da HDZ BiH ostaje snažno pri ovom stavu, Čović je rekao da je siuguran da ovakvo rješenje može da prođe i u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema njegovom mišljenju, u Savjetu ministara BiH treba izvršiti rekonstrukciju tri ili četiri ministarstva, dok bi u Vladi Federacije BiH ta rekonstrukcija morala da bude provedena još ozbiljnije.

"Sada je bitno da svi počnemo odmah vući odgovarajuće poteze i da ne gubimo vrijeme. Ako se rekonstrukcija ne desi u narednih 30 dana, postavlja se pitanje smisla cijelog procesa. Onda ćemo već duboko biti u 2009. godini i osuđeni na tešku situaciju u državi", rekao je Čović za "Dnevni avaz".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE