• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje Mladiću i Hadžiću samo u Hagu

Važić je ocijenio da Haški tribunal neće prepustiti bilo kom pravosuđu u regionu da sudi Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću

 Suđenje Mladiću i Hadžiću samo u Hagu Izvor: MONDO

Predsjednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić ocijenio je da će Haški tribunal završiti započete predmete i dodao da ne vjeruje da bi Hag suđenje Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću prepustio bilo kom pravosuđu u regionu.

"Pošto je u Tribunalu podignuta optužnica, oni su iskazali interes da ih oni i procesuiraju. Ako bi se pravio i ad hok tribunal u regionu, kao što je bila ranije priča, za jedno ili dva suđenja, teško da bi to uradili", rekao je Važić.

Važić je za beogradski "Danas" rekao da ne može da tvrdi da li će Srbija od Haga dobiti još neki predmet za suđenje, osim slučaja Vladimira Kovačevića-Ramba, koji je bolestan.

"Započete predmete Tribunal će završiti i zato će ići na produženje rada. To mi je razumnije nego da predmete podele po regionu", istakao je Važić.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Važić je naveo da je jedan od problema i nemogućnost ekstradicije, pošto ne postoji mogućnost prebacivanja okrivljenih iz države u državu.

"Postoji mogućnost da se prebaci predmet ili da se prebace dokazi. Iz BiH smo dobili dva predmeta, iz Hrvatske četiri. Najčešći je problem, kao što je to rekla predsjednik suda BiH Meddžida Kreso, da oni imaju događaj i dokaze, ali nemaju okrivljene, koji su ili u Hrvatskoj ili u Srbiji", dodao je on.

Važić, koji je i predsjednik Vijeća Srbije za ratne zločine, naveo je da su se "strašne stvari dešavale i mora da se utvrdi ko je šta radio".

"Kad utvrdimo šta se desilo, utvrdićemo ko je to uradio, pa ako ima dokaza i ako je okrivljeni tu - procesuiraćemo. Da li biste stvarno pristali da vam komšija bude neko ko je klao, sekao glave?", upitao je on.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE