• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šuvalov: Pravosuđu BiH nisu potrebni stranci

BiH je u početku, bila potrebna podrška stranih sudija i tužilaca, ali svaka privremena mjera treba da bude završena, smatra Konstantin Šuvalov.

 Šuvalov: Pravosuđu BiH nisu potrebni stranci Izvor: MONDO

BiH je u početku, kao državi u nastajanju, bila potrebna podrška stranih sudija i tužilaca, ali svaka privremena mjera treba da bude završena, rekao je ruski ambasador u BiH Konstantin Šuvalov.

"BiH je jedina zemlja u Evropi, a možda i u cijelom svijetu, u čijim su sudovima i tužilaštvima zaposleni stranci. Angažovanje stranaca prvo je bilo planirano kao privremena mjera za podršku državi u nastajanju. Ali svaka privremena mjera treba da bude i blagovremeno završena", naglasio je Šuvalov.

Kada će ta mjera biti završena, rekao je Šuvalov, zavisi od toga koliko su sami kadrovi u BiH spremni da ispune tu funkciju.

Prema njegovom mišljenju, BiH ima dovoljno veoma iskusnih sudija pravnika.

"Drugo pitanje je koliko su stranci, angažovani kod vas, spremni da zaista pomažu radu sudova? Koliko ja znam, to su kvalifikovani ljudi, koji se trude da budu od koristi, ali pitanje je da li su oni dovoljno spremni da budu dio vašeg jedinstvenog nacionalnog sudskog sistema. Koliko ja znam, oni dolaze privremeno, na prilično kratko vrijeme, i djeluju na osnovu znanja koja su stekli na pravosudnim sistemima u svojim zemljama. Ali sudski sistem je bitan dio nacionalne državne tradicije i on treba da stoji na svojim vlastitim nogama", ocijenio je Šuvalov.

On je za "Nezavisne novine" rekao da o funkcionisanju sudskih institucija ocjenu treba da donose domaći ljudi, a ne strani ambasadori.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE